DAF XD is International Truck of the Year 2023! • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DAF XD is International Truck of the Year 2023!

DAF Trucks heeft de International Truck of the Year Award 2023 gewonnen met haar nieuwe XD truck. Voor 2022 won DAF ook al met de XF, XG en XG+. De nieuwe president van DAF Trucks, Harald Seidel, kreeg de 2023 ITOY award uitgereikt door juryvoorzitter Gianenrico Griffini, aan de vooravond van de vakbeurs IAA Transportation in Hannover.

De XD, de nieuwe distributietruck van DAF, won met 134 punten en versloeg daarmee de nieuwe Scania Super range en de Mercedes-Benz Actros met de nieuwe OM471 motor.

Op basis van de regels van de International Truck of the Year jury (IToY) gaat de jaarlijkse prijs naar de vrachtwagen die in de afgelopen 12 maanden op de markt is gebracht en die de grootste bijdrage levert aan de efficiëntie van het wegvervoer. Dit oordeel is gebaseerd op verschillende kritische criteria, waaronder technologische innovatie, comfort, veiligheid, rijeigenschappen, brandstofbesparing, ecologische ‘voetafdruk’ en Total Cost of Ownership (TCO).

Met hetzelfde DNA als de nieuwe generatie heavy-duty XF-, XG- en XG+-modellen heeft DAF’s XD optimaal geprofiteerd van de nieuwe EU-voorschriften rond massa’s en afmetingen. Het resultaat is een vrachtwagenreeks die het directe zicht (een belangrijke factor voor distributievoertuigen), de ruimte in de cabine, de aerodynamica, de brandstofefficiëntie, de actieve en passieve veiligheid en het comfort van de bestuurder aanzienlijk verbetert.

Tijdens recente testritten in Nederland waardeerden de journalisten van IToY de rijpositie en het verbeterde zicht rondom dankzij de grote, gewelfde voorruit met lage gordellijn, de zijruiten met lage gordellijn en rechter zijdeur met ‘Kerb View window’.

Deze kenmerken – samen met het optionele digitale zichtsysteem dat de traditionele achteruitkijkspiegels en de frontzicht- en trottoirspiegels vervangt – verbeteren de veiligheid van kwetsbare weggebruikers op drukke wegen in de stad.

De IToY-journalisten prezen ook de prestaties van de nieuwe, uiterst efficiënte aandrijflijn, die gebaseerd is op de zes-in-lijn Paccar MX-11-motor, gekoppeld aan de geautomatiseerde ZF TraXon-versnellingsbak met geavanceerde voorspellende functies.

De voorzitter van de jury, Gianenrico Griffini, vatte de stemming van de jury samen: “Met de introductie van de nieuwe XD-serie heeft DAF een state-of-the-art distributietruckfamilie geleverd die een nieuwe standaard zet in de truckindustrie. Bovendien is de nieuwe XD ook een geschikt platform voor de komende generatie batterij-elektrische voertuigen (BEV’s), die op de IAA Transportation worden geïntroduceerd.”

De International Truck of the Year (IToY) award werd in 1977 in het leven geroepen door de Britse journalist en legendarische redacteur van het tijdschrift TRUCK, Pat Kennett. Vandaag de dag vertegenwoordigen de 24 juryleden toonaangevende bedrijfswagenmagazines in heel Europa. Bovendien heeft de IToY Group in de afgelopen jaren zijn invloedssfeer uitgebreid door ‘geassocieerde leden in de groeiende vrachtwagenmarkten van China, India, Zuid-Afrika, Australië, Brazilië, Japan, Iran, Nieuw-Zeeland, Israël en Maleisië te benoemen. In totaal overschrijdt het gecombineerde lezerspubliek van de 24 full-juryleden van IToY en de 10 geassocieerde leden meer dan 1.100.000 truckers. Namens Nederland zit TTM.nl hoofdredacteur Arjan Velthoven in de IToY-jury.

De IToY-groep bedankt Dekra voor het onafhankelijk verzamelen van alle stemmen van de IToY-juryleden en het certificeren van het eindresultaat.

4 reacties op “DAF XD is International Truck of the Year 2023!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer