Ga naar hoofdinhoud

Europarlementariërs beperken cabotage

Een omstreden plan waardoor trucks nog hooguit drie vrachtritten per week binnen een ander EU-land mogen maken, heeft dinsdag steun gekregen van verkeersspecialisten in het Europarlement.

BelgieEen meerderheid van christendemocratische en socialistische parlementsleden is voor het plan. De VVD stemde tegen, omdat ze juist verdere vrijheid wil voor het vrachtvervoer.
Nederlandse trucks verzorgen nu verhoudingsgewijs veel ritten binnen andere landen, de zogeheten cabotage. “Deze beperking kan de Nederlandse transportsector dus duur komen te staan”, stelde Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). “Dit compromis strookt echter voor geen meter met de beginselen en doelstellingen van de interne markt.”

Europarlementslid Corien Wortmann (CDA) was dinsdag niet bij de stemming, maar is wel tegenstander. Ze meent dat het maximum van drie ritten per week niet te controleren is. “Het is symboolwetgeving in crisistijd.”

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) heeft zich bij EU-beraad ook vergeefs verzet tegen de beperking. Hij probeert woensdag zijn Belgische collega Etienne Schouppe nog over te halen voor een vrijstelling binnen de Benelux. Binnen de Benelux mogen transportondernemers al jaren onbeperkt ritten in elkaars land uitvoeren.

De VVD vreest dat die vrijstelling verdwijnt. “Zo’n vrijstelling mag straks helaas alleen als de Beneluxlanden binnenlandse vrachtritten toelaten door transportbedrijven uit alle andere EU-landen. België begint daar niet aan”, weet Hennis-Plasschaert.

Transportorganisaties TLN en EVO pleiten voor vrije Europese vrachtritten binnen een ander EU-land. “Dat past in het beginsel van vrij vervoer van goederen en diensten”, aldus de organisaties dinsdag.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer