Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Brug op transport door Utrecht

Utrecht was afgelopen nacht de plek waar een bijzonder transport gadegeslagen kon worden. Op een dieplader en een ponton werd het 40 ton wegende nieuwe brugdek van de Rodebrug naar zijn eindbestemming, tussen de wijken Ondiep en Hoogstraat, gebracht.

Speciaal transport rodebrugMaandagmiddag om 15.00 uur kwam het brugdek aan in de industriehaven in Lage Weide. Daar werd de brug met een kraan op een dieplader gehesen. Om 22.00 uur vertrok de dieplader onder politie-escorte richting Marnixbrug. Dat gebeurde stapvoets. Vanwege de breedte van het brugdek (13 meter en 10,4 meter lang) waren van te voren verschillende verkeersborden en stoplichten langs de route weggehaald.

Rond 23.00 uur gisteravond kwam het transport aan op de Marnixbrug in Utrecht. Daar werd het enorme gevaarte met een kraan overgeladen op een ponton in de Vecht. Na nog een klein stukje varen over de Vecht bereikte de brug rond 00.30 uur zijn eindbestemming.

Ook de 110 ton wegende balans, het bewegende bovendeel van de brug, en het contragewicht zijn vannacht aangevoerd. Dat gebeurde per dieplader. Dinsdag wordt het brugdek van de ponton op zijn nieuwe plek gehesen en samen met de bovenbouw in elkaar gezet. De brug wordt in juli in gebruik genomen.

De Rodebrug is in Utrecht een begrip. Al sinds de middeleeuwen ligt er op deze plek een ophaalbrug. Het is de enige over het Utrechtse deel van de Vecht. Bewoners in de buurt koesteren ‘hun brug’, die bekend bleef staan als de Rodebrug, ondanks andere kleuren en officiële namen in het verleden. De vorige Rodebrug werd gebouwd in de jaren 50. Die was nodig aan vervanging toe. In de zomer ging hij uitzetten waardoor hij vast kwam te zitten. Daarom werd sinds 2000 het brugdek zomers overdag gekoeld door er water op te spuiten.

Bron: NOS

Foto’s: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer