20 LNG trucks voor C. van Heezik • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

20 LNG trucks voor C. van Heezik

Nederland wordt iedere dag een stukje schoner én stiller. Dat bleek gisteren, toen de aanzet werd gegeven tot het uitleveren van 20 nieuwe LNG-trucks aan transporteur C. van Heezik uit Utrecht. 

Van Heezik trucks bij Iveco_1

Drie jaar geleden startte C. van Heezik een test met het rijden van twee trucks op LNG in het truck van de toekomst-project, een subsidie programma vanuit het RVO. Tijdens dit project worden 75 nieuwe LNG-trucks ingezet bij diverse transportbedrijven, waaruit waardevolle data wordt verzameld. Arthur Fust: “We zijn de testperiode vol goede moed ingegaan. Door het testen en het uitvoeren van rijstijlanalyses hebben we het beste uit de trucks gehaald. In het begin zaten er veel storingen in het systeem, maar deze zijn door IVECO Schouten iedere keer goed opgelost. Het laatste half jaar rijden de trucks prima. Dat is een reden dat we nu overgaan op 20 nieuwe LNG trucks.”

Voordelig voor ons én de klant
Ondanks dat op dit moment LNG trucks nog niet in iedere PK-klasse leverbaar zijn, belemmert dit C. van Heezik niet in de aanschaf van nieuwe LNG trucks. “Nee, dat klopt. In de Benelux distributie met 15 ton lading  is het voor ons goed te doen met deze pk’s. Intern hebben we berekend dat het rijden op LNG voor ons uiteindelijk goedkoper is dan het rijden op diesel. Daarnaast is het veel stiller én duurzamer door de verminderde CO² uitstoot. Dat is gunstig voor tols en heffingen. Daarnaast past het binnen het beleid van onze organisatie. Je kunt ons echt wel zien als een LNG ambassadeur. Het levert niet alleen voor ons voordelen op, ook onze klanten plukken er de vruchten van dat wij op LNG rijden. Een voorbeeld? We rijden al jaren voor een grote nationale supermarktketen. Omdat we door LNG zo stil rijden (de auto’s zijn Piek gecertificeerd) en geen fijnstof uitstoten, kunnen we binnenkort ook buiten venstertijden aan onze klanten leveren.  LNG laat het mes dus aan meerdere kanten snijden”, vertelt Arthur Fust.

LNG tanken
Van Heezik trucks bij Rolande_1Met 22 LNG trucks de weg op. Rijst de vraag of het voor de transportplanning een probleem is dat nog niet door heel Nederland LNG getankt kan worden. Arthur Fust legt uit dat dit wel meevalt: “Met de kilometers die we per dag rijden, redden we het altijd om weer in de buurt van een LNG pomp van Rolande LNG te komen. Het voordeel is dat het LNG-netwerk steeds verder uitbreidt. Op dit moment tanken we vrijwel alleen bij Rolande LNG. Zij zitten bij ons in Utrecht om de hoek met een nieuw LNG-station, dus dat komt prima uit.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer