Ga naar hoofdinhoud

Nieuw composieten kipper uit Overijssel

Een groep Overijsselse bedrijven heeft een lichtgewicht composieten kiepbare laadbak voor de transportsector ontwikkeld. De kiepbare laadbak is de helft lichter, sterker en veel energiezuiniger en stiller dan de huidige metalen kipper. Verschillende transportbedrijven hebben al belangstelling voor de vinding.
composiet laadbakDe nieuwe lichtgewicht composieten laadbak kan de huidige metalen kipper op termijn grotendeels vervangen, zegt het consortium. Voordeel van de duurzame, lichtere en sterkere kipper is dat er twee ton aan extra lading op mee kan. De kipper is bovendien dankzij het composiet materiaal van TenCate bestand tegen hoge temperaturen van circa 180 graden celsius en verbruikt leeg tijdens het transport veel minder brandstof dan voertuigen met de bestaande metalen variant.

De ontwikkelde kipper is een zeer groot exemplaar voor een vrachtwagenopbouw, van 6,5 meter lengte, 2,5 meter breedte en circa 2 meter hoogte. Een tweede versie voor een trailer met een lengte van 9 meter is op komst. De laadbak zal worden ingezet voor het transport van los te storten producten, zoals asfalt, grind, slib, zand, gebroken puin, landbouwgewassen, diervoer, bedrijfsafval en (warm) asfalt.

Onder meer Volvo Trucks en GS Meppel hebben al belangstelling getoond voor de nieuwe kipper. Daarnaast is er vanuit Duitsland concrete interesse. De kipper wordt komende vrijdag officieel gepresenteerd.

De provincie Overijssel heeft het samenwerkingsverband ondersteund met subsidie voor het onderzoek en de ontwikkeling van de kipper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer