Nieuwe eisen milieuzones op een rij • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe eisen milieuzones op een rij

Zoals bekend worden vanaf 1 januari 2010 Euro 2 vrachtauto’s niet meer toegelaten in de milieuzones. Vrachtauto’s met een Euro 3 motor ouder dan 8 jaar krijgen ook geen toestemming meer om een milieuzone in te rijden. De aangescherpte toegangsnorm moet zorgen voor een verbetering van de luchtkwaliteit in de binnensteden van de milieuzonegemeenten. Wat verandert er nog meer? TTM.nl zet alles even op een rij.

Milieuzone rotterdamIn Nederland zijn sinds 1 juli 2007 in verschillende steden milieuzones voor vrachtauto’s ingesteld. In deze zones zijn alleen nog vrachtauto’s toegestaan die aan vastgestelde toelatingseisen voldoen. Op 1 januari 2010 zijn er milieuzones in Amsterdam, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. De invoering van een milieuzone voor vrachtauto’s is een van de maatregelen uit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit om de luchtkwaliteit te verbeteren.

In het convenant uit 2006 is afgesproken dat de milieueisen in de tijd steeds strenger worden. Vrachtauto’s met een Euro 3 motor met roetfilter die jonger zijn dan 8 jaar (dus gerekend vanaf de Datum Eerste Toelating van het voertuig tot op de dag waarop ze 8 jaar oud zijn) hebben vanaf 1 januari 2010 nog toegang tot de milieuzones. De andere Euro 3 vrachtauto’s hebben geen toegang meer in de milieuzones. Ook vrachtauto’s met een Euro 4 motor of Euro 5 motor kunnen de milieuzones nog in. Vrachtauto’s die op een andere brandstof dan diesel rijden, maar wel een vergelijkbare of betere emissie hebben dan de hierboven genoemde vrachtwagens, hebben eveneens toegang. Onderstaande tabel geeft de vrijstellingen weer voor vrachtauto’s voor toegang tot de milieuzones in de komende jaren. 

Periode vrijstelling van 1 augustus 2009 tot 1 januari 2010
Toegang tot milieuzones op euronorm:
1. met Euro 4 motor of hoger;
2. met Euro 2 of 3 motor met een gecertificeerd roetfilter;
3. die op een andere brandstof rijden dan op diesel.

Periode vrijstelling van 1 januari 2010 tot 1 juli 2013
Toegang tot milieuzones op euronorm:
1. met Euro 4 motor of hoger;
2. met Euro 3 motor met gecertificeerd roetfilter en jonger dan 8 jaar vanaf de datum van eerste toelating;
3. die op een andere brandstof rijden dan diesel.

Periode vrijstelling vanaf 1 juli 2013
Toegang tot milieuzones op euronorm:
1. met Euro 4 motor of hoger;
2. die op een andere brandstof rijden dan diesel.

Truckeigenaren kunnen via het Kentekenregister van de Dienst Wegverkeer (RDW) de voertuiggegevens bekijken. Het kan voorkomen dat de Euroklasse niet bij de RDW staat geregistreerd. Met behulp van de daarvoor bestemde omrekentabel kan aan de hand van de Datum Eerste Toelating de Euroklasse van het voertuig worden bepaald.                                               
Uitgebreide informatie over de toelatingseisen en ontheffingen is te vinden op http://www.milieuzones.nl/en www.milieuzones.nl/ontheffingen.

Lees ook: Tilburg moet milieuzone-borden afdekken

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer