RAI: "TNO testte maar één roetfilter" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

RAI: “TNO testte maar één roetfilter”

RAI Vereniging betreurt de gang van zaken rondom het onderzoek waarop het besluit om de subsidie op halfopen roetfilters op te schorten is gebaseerd.

filterPeter Janssen, directeur RAI Vereniging, laat in een eerste reactie weten dat hij verrast is door de conclusie die het Ministerie van VROM trekt uit het TNO onderzoek. “Het lijkt er sterk op dat op het door TNO uitgevoerde praktijkonderzoek nogal wat is af te dingen waar het de daarin getrokken conclusies aangaat. Het Ministerie geeft ook aan dat vervolgonderzoek nodig is om een completer beeld te krijgen van de prestaties van deze halfopen roetfilters.” Daarnaast hecht Janssen er sterk aan nogmaals te onderstrepen dat het onderzoek alleen halfopen roetfilters betreft, de subsidie op gesloten roetfilters staat pertinent niet ter discussie. 
Filters zijn getest
RAI Vereniging benadrukt dat de geteste halfopen roetfilters voldoen aan de daarvoor in het kader van de subsidieregeling gestelde technische specificaties, welke door de RDW worden gecontroleerd. Leveranciers en gebruikers zijn in dit kader dan ook niets te verwijten.
De kanttekeningen die gemaakt worden bij het TNO onderzoek betreffen de temperaturen die in de testcyclus gebruikt zijn om het roetfilter met roet te vullen. Het verschil van inzicht over de temperatuurcyclus van de werkelijke en de gesimuleerde praktijk kunnen de door TNO getrokken conclusie over het filterrendement aanzienlijk veranderen. Door die verandering zou de conclusie om de subsidie te stoppen op onjuiste gegevens gebaseerd kunnen zijn. 
Maar één merk
Daarbij is het onderzoek gebaseerd op slechts één merk half open filters. Hoe de overige filters presteren zal in het vervolgonderzoek worden vastgesteld. “Het ware verstandiger de resultaten van het vervolgonderzoek af te wachten alvorens de subsidieregeling tijdelijk te stoppen”, aldus Janssen. Eerder bij TNO en door de industrie uitgevoerd onderzoek, toont overigens aan dat het geteste roetfilter wel effectief is, zelfs bij toepassing op gemeentereinigingvoertuigen, de meest kritische inzet op dit gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer