Ga naar hoofdinhoud

Juna biedt elektrische Scania op pay-per-use basis

Scania en Sennder hebben een nieuwe joint-venture opgericht. Juna moet er voor zorgen dat de transitie naar elektrische trucks wordt versneld, met onder meer een model om te betalen voor gebruik.

Juna introduceert een innovatief ‘pay-per-use’-model voor elektrische trucks, die twee tot drie keer duurder zijn dan conventionele voertuigen, om de adoptie van elektrische trucks op grote schaal effectief te ontsluiten. Juna maakt toegang tot elektrische trucks en gegarandeerde transportvolumes mogelijk door toegang te verlenen tot spot- en contractladingen op het digitale platform van Sennder. Juna neemt zo de obstakels weg die het gebruik van elektrische trucks voor transporteurs in de weg staan, waaronder de financiële uitdagingen die gepaard gaan met hoge aanloopkosten en restwaarde, en biedt transporteurs commerciële voorspelbaarheid door gegarandeerd gebruik. Door gebruik te maken van Scania’s elektrische trucks en op maat gemaakte diensten en de eigen technologie van Sennder die kleine en middelgrote transporteurs verbindt met verladers, combineert Juna de kracht van beide bedrijven om de decarbonisatie van de Europese weglogistiek te versnellen. Al in 2024 zal Juna de aanwezigheid van e-trucks in Duitsland aanzienlijk vergroten door tot 100 e-trucks ter beschikking te stellen aan vervoerders via Juna’s pay-per-use-model. Tegen 2030 wil Juna 5.000 elektrische vrachtwagens inzetten, waardoor het huidige aantal elektrische vrachtwagens op de weg aanzienlijk zal toenemen.

Het innovatieve model biedt een holistisch pakket, inclusief premium elektrische voertuigen, reparatie, onderhoud, verzekering, digitale en elektrische diensten, naast op gebruik gebaseerde vergoedingen en de contractuele verplichting van Juna om het gebruik van de trucks te garanderen. Door middel van gegevensanalyse optimaliseert Juna elektrificatiestrategieën en simuleert routes voor de geschiktheid van elektrische vrachtwagens. Door het wegnemen van de risico’s die gepaard gaan met het invoeren van elektrische vrachtwagens en het stroomlijnen van de operaties, zal Juna naar verwachting van Scania en Sennder een cruciale rol spelen in het verminderen van de koolstofuitstoot en het bevorderen van de overgang naar vervoer met een lage uitstoot. 

Onlangs is met succes een proefprogramma gestart met een eerste vervoerder die tot tien keer per week een Juna elektrische truck op hernieuwbare energie laat rijden voor een FMCG-verlader en Sennder-klant in de regio Stuttgart in Baden-Württemberg, Duitsland. Met het potentieel om alleen al voor de eerste vrachtwagen een jaarlijkse vermindering van 93 ton CO2e-uitstoot te realiseren, zal de reikwijdte van het programma worden uitgebreid naar langeafstandsroutes in 2024. De operatie maakt gebruik van de bestaande openbare laadinfrastructuur in Duitsland, met kosten per kilometer die vergelijkbaar zijn met de huidige dieselkosten. 

David Nothacker, CEO van Sennder: “Dit is een cruciaal moment voor onze industrie en we zijn verheugd om samen te werken met Scania om een joint venture op te zetten die de wijdverspreide adoptie van e-trucks zal bevorderen. Gezien het feit dat e-trucks twee tot drie keer meer kosten dan dieseltrucks en dat 70 procent van alle trucks in Europa eigendom is van kleine vervoerders met minder dan 10 trucks, zal de combinatie van Juna’s pay-per-use aanbod en Sennder’s capaciteitsbenutting effectief de barrières wegnemen om e-trucks te gaan gebruiken.”

Gustaf Sundell, Executive Vice President en Head of Ventures and New Business bij Scania: “Juna is het resultaat van een samenwerking tussen twee bedrijven met complementaire expertise op het gebied van elektrische voertuigen en digitale logistiek, die de overgang naar geëlektrificeerde zware transporten zal versnellen. Scania onderzoekt nieuwe oplossingen om manieren te vinden om nu en in de toekomst waarde te creëren voor onze klanten en we zijn er trots op dat dit project met Sennder tot leven komt. We geloven dat het een belangrijke rol zal spelen in de verschuiving naar een duurzaam transportsysteem.”

De twee partijen hebben in mei een joint venture overeenkomst getekend en de benodigde goedkeuring van de Europese Commissie is verkregen.

Juna Sennder Scania

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer