Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe Scania transmissies voor het zware werk

Scania voegt twee nieuwe transmissie toe aan de G25CM- en G33CM-reeks. De G25CH en G33CH hebben niet voor niets een H in hun naam, die staat voor heavyduty. De twee transmissies zijn bijna hetzelfde als de rest van de familie, maar heeft een steviger planetair tandwiel erbij gekregen voor extra robuustheid, soepel schakelen en ook betere brandstofefficiëntie.

“Door deze opties toe te voegen, maken we nog duidelijker dat onze XT-serie en ons mijnbouwaanbod serieuze business voor ons is”, zegt Stefan Dorski, Senior Vice President en hoofd van Scania Trucks. “Het vermogen van de G25CH en de G33CH om het soort uitdagingen aan te gaan waarmee trucks in zware toepassingen worden geconfronteerd, zal een verschil maken wat betreft uptime en onderhoudskosten voor klanten.”

Scania’s nieuwste generatie geautomatiseerde versnellingsbakken is op de markt sinds 2020 en presteert prima in de praktijk. Een van de belangrijkste voordelen is de brede spreiding van de overbrengingsverhouding die (samen met de relevante achterasoverbrenging) ervoor zorgt dat de motor bij lage toerentallen kan werken en toch zijn volledige koppel kan leveren.

“Scania’s heavy-duty aanbod is nog nooit zo sterk geweest”, zegt Eduardo Landeo, Product Manager bij Scania Trucks. “We bieden niet alleen een volledige reeks motoropties, maar deze toevoeging, in combinatie met onze brede assenreeks, betekent dat we nog beter kunnen inspelen op de meest veeleisende en zware toepassingen in de transportsector.”

Zware vrachtwagencombinaties met hoge totaalgewichten gebruiken meestal 6×4 assen met korte gearing (3,5:1 en hoger; soms veel hoger). In heuvelachtige omstandigheden of bij een hoge rolweerstand zorgt dit voor veel spanning op de uitgaande as in de versnellingsbak. De korte gearing, meestal in combinatie met naafreductie-assen, is gunstig voor het opstijgen en starten van het voertuig, en maakt de truck krachtiger, maar leidt ook tot een hoger motortoerental bij kruissnelheid.

Aangezien Scania streeft naar lage motortoerentallen en een gunstig brandstofverbruik, is het de kunst om de optimale balans te vinden tussen de achterasoverbrenging en de feitelijke bediening. De eigenschappen van Scania’s heavy-duty versnellingsbakken betekenen dat meer trucks nu een snellere gearing kunnen gebruiken terwijl ze toch alle marges aan hun kant hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer