TLN wil verder met rijbewijs B voor elektrisch rijden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

TLN wil verder met rijbewijs B voor elektrisch rijden

​De huidige pilot voor vrijstelling rijbewijs C voor geheel elektrische of hybride plug-in vrachtauto’s tot 7,5 ton GVW eindigt formeel op 31 maart 2015. Dat meldt TLN, dat met het ministerie van IenM in overleg is om tot een verlenging van de huidige regeling te komen.

hybride_7,5tonDe pilot is ontwikkeld als onderdeel van het Plan van aanpak elektrisch rijden. Dit project had als doel om het gebruik van elektrisch aangedreven vrachtauto’s  in binnensteden te stimuleren. In het kader van de pilot werd bestuurders de mogelijkheid geboden met een B-rijbewijs een volledig elektrisch voertuig of een hybride elektrisch voertuig voor het vervoer van goederen tot een GVW van 7,5 ton te besturen. De Commissie heeft daar destijds toestemming aan gegeven voor een periode van 5 jaar.

Deze vrijstelling is wettelijk vastgelegd in art. 15 van het Reglement Rijbewijzen. Ondanks dat in het artikel nergens wordt gewezen op een einddatum, was het ministerie voornemens om de regeling eind maart te eindigen. Onder druk van de sector is men daar op teruggekomen. Het ministerie treft nu voorbereidingen voor een nieuwe pilot. Het is nog niet bekend wanneer deze in werking treedt. In het kader hiervan is het overigens niet waarschijnlijk dat het GVW van 7,5 ton gehandhaafd blijft. De Commissie zal daar naar verwachting geen toestemming voor verlenen. Een verlaging naar een GVW van 4.250 kg (geldt ook in bijv. Duitsland) is in dit verband meer waarschijnlijk.

Volgens cijfers van de RDW zijn er op dit moment zo’n 45 voertuigen die in deze categorie (N2 tot 7,5 ton GVW) geregisterd zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal voertuigen in aanbouw. Met het oog op de naar verwachting minder gunstige nieuwe pilot is het voor de eigenaren en bestuurders van deze voertuigen van groot belang dat er een passende overgangsregeling komt. TLN streeft ernaar om de huidige rijbewijsvrijstelling (tot 7,5 ton GVW) voor deze groep voertuigen voor onbepaalde termijn te verlengen. Het ministerie heeft aangegeven de mogelijkheden hiervoor te willen onderzoeken. Binnenkort is hier overleg over.

Bron: TLN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer