TNO: "Roetfilteronderzoek klopt wel" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

TNO: “Roetfilteronderzoek klopt wel”

Het onderzoek naar de werking van halfopen roetfilters van TNO is juist verlopen. Dat zegt TNO in reactie op de twijfels die RAI Vereniging had geuit over de uitslag van het onderzoek. Dat meldt AMT. Naar aanleiding van dat onderzoek zette minister Cramer (VROM) de subsidie voor halfopen roetfilters per direct stop.

Roetfilter op truckRAI Vereniging is van mening dat er door TNO gemeten is bij een te lage uitlaatgastemperatuur. Het roet, dat in het filter gevangen is, verbrandt daardoor niet, de roetopslagruimte loopt vol en daarna geproduceerd uitlaatgas stroomt ongehinderd door het halfopen filter de uitlaat uit. “Wij hebben getest op drie temperatuurniveaus”, zegt Ruud Verbeek namens TNO. “Het hoogste niveau is snelwegtemperatuur. Als je dat meer dan een uur volhoudt, kom je aan 20 tot 40 procent roetreductie.” Eén stapje kouder is het niveau van de huidige EU-testcyclus: “Dan scoort het filter in het gunstigste geval nog maar rond de 20 procent.” De testcyclus voor de toekomstige Euro 6-norm levert een nog lager temperatuurniveau op: “Tijdens die cyclus presteert het filter nog minder.”

RAI Vereniging beweerde ook dat er door TNO slechts één type roetfilter is getest.  “We meten op een proefstand met één motor”, zegt Verbeek in reactie daarop. “Daarop hebben we getest met zes gebruikte roetfilters van het type dat op deze motor gebruikt wordt. Zo’n 90% procent van de gemonteerde halfopen roetfilters is van dit type. De andere halfopen roetfilters werken volgens hetzelfde principe. Toch kunnen er aanzienlijke verschillen zijn. Niet alleen omdat de motoren en temperatuurprofielen verschillen, maar ook omdat de katalytische coatings kunnen verschillen.” TNO doet als zoals eerder gemeld inmiddels aanvullend onderzoek doet met die andere types. Mochten die ook onvoldoende presteren, dan beëindigt de minister de regeling voor halfopen filters op trucks definitief.

Bron + foto: AMT.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer