Ga naar hoofdinhoud

Truckverbod Gouda bedreigt binnenstaddistributie

De gemeente Gouda wil alle trucks zwaarder dan 7,5 ton weren uit de binnenstad. Maar als dat doorgaat, komt de distributie van goederen ernstig in gevaar. Zo kan er geen bier meer worden geleverd aan kroegen en zelfs vuilnisauto’s mogen dan niet meer in de binnenstad komen.

stadsdistributie_venstertijdenDat bleek tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad woensdagavond. Vrijwel alle vrachtautos die in het centrum komen wegen leeg al meer dan 7,5 ton, heeft P. van Vliet van transportbedrijf Stubbe de gemeenteraad woensdagavond voorgehouden. Hij toonde fotos van de vrachtautos van Amstel en Heineken die de Goudse horeca bevoorraden. Leeg wegen die 7,5 ton en gevuld het dubbele. Zelfs de vuilnisautos die door Gouda rijden, wegen standaard al tien ton leeg.

Volgens Van Vliet, die namens alle ondernemers en organisaties sprak die zich in Gouda bezighouden met transport en bevoorrading, moet de gemeenteraad het negatieve beeld dat bestaat over vrachtautos opzij zetten. Onderzoek in Gouda leert dat veel vrachtauto’s voldoen a aan de nieuwste normen op het voorkomen van de uitstoot van fijnstof. Bovendien mogen vrachtautos die meer wegen dan 7,5 ton wegen alleen bestuurd worden door gekwalificeerde chauffeurs. Het is dus niet zo dat iedereen met een ‘groot rijbewijs’ achter het stuur kan kruipen.

Waar hij de gemeenteraad wel blij mee dacht te maken, was met het aanbod om op de singelroute een snelheidsbeperking in te voren. Met een maximum snelheid van 30 km per uur kan de transportsector heel goed leven, zegt hij. Dan is er ook betere doorstroming op Kattensingel, Blekerssingel en Fluwelensingel.

De vreugde bij de raad was van korte duur. Zowel L. van der Meij van het wijkteam Binnenstad als wethouder Janssen (verkeer) zei dat je niet zo maar even een 30 km maatregel kunt invoeren. Daar gelden strenge voorwaarden bij voor de inrichting van de weg. Janssen: “En dat doe je niet even voor een paar kwartjes.”

De gemeenteraad zit nog met zoveel vragen, dat de nota mogelijk pas na de zomer wordt vastgesteld.

Bron: AD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer