Ga naar hoofdinhoud

Truckverkoop 2011 ruim 30 procent in de plus

In 2011 zijn er in Nederland 13.291 nieuwe trucks geregistreerd. Dat is 30,7 procent meer dan in 2010, toen er 10.171 nieuwe vrachtwagens een kenteken kregen. Dat blijkt uit definitieve cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC. Desondanks heerst er geen optimisme in de branche.

truckverkopenDe registratiecijfers van nieuwe trucks vertonen de laatste zes jaar een grillig verloop. Daarom is een stijging van 30 procent geen reden tot euforie. Tijdelijke subsidieregelingen hebben gezorgd voor pieken in 2006 en 2008 (in beide jaren werden er bijna 20.000 nieuwe vrachtwagens geregistreerd). De economische recessie was met name in 2010 goed zichtbaar in de aantallen, het aantal nieuwe trucks kwam in dat jaar amper boven de 10.000 uit.

Aad Verkade, manager BOVAG Truckdealers, legt uit: “Bedenk bovendien dat een truck een lange levertijd kent. Tussen het moment van bestellen en de daadwerkelijke aflevering, en dus registratie, kan wel een jaar liggen. Registraties van nu zijn dus trucks die al lang geleden verkocht zijn. Kijken we naar de orderintake van het laatste jaar, en dus de verwachte afleveringen voor de komende tijd, dan zet de stijging van 2011 niet door.”

Jeroen van de Braak, adjunct secretaris afdeling Auto’s van RAI Vereniging, vult aan: “De registratie van nieuwe trucks heeft in Nederland vanaf medio 2010 een flink herstel laten zien. Nu de meest dringende investeringen hebben plaatsgevonden, is de vraag of dit herstel bestendig is. De markt toont zich overwegend afwachtend en vertaalt dit in stabilisatie. Technologische vooruitgang van met name duurzame innovaties en een zich aandienende nieuwe vervangingsgolf bieden een positief perspectief.”

Hoewel de cijfers van 2011 een herstel suggereren, is de verwachting niet dat er in 2012 meer nieuwe trucks geregistreerd worden dan in 2011. Dat is te zien aan de orderintake: er zijn minder orders geplaatst en er zullen de komende tijd dan ook minder afleveringen plaatsvinden. Wel is er een kans dat de Euro 6 subsidie die is aangekondigd nog een positieve impuls gaat geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer