Ga naar hoofdinhoud

Volvo gaat ook autonoom met Boliden

Volvo Autonomous Solutions (V.A.S.) en Boliden zijn een langdurige samenwerking aangegaan om autonome transportoplossingen te implementeren als onderdeel van de activiteiten van Boliden. De samenwerking omvat een groot aantal projecten, waaronder de implementatie van autonome transportoplossingen op Boliden’s locatie Garpenberg in Zweden.

V.A.S. en Boliden hebben een Memorandum of Understanding (MOU) ondertekend waarin beide bedrijven zullen samenwerken aan verschillende projecten, waarvan de eerste de implementatie van een autonome transportoplossing in Garpenberg zal zijn, die gebruikt zal worden om rotsen van de lokale groeve  te verplaatsen.

“Of het nu gaat om het verwijderen van mensen uit gevaarlijke omgevingen, 24/7 operaties zonder werktijd of het verminderen van emissies door een beter gebruik van middelen en activa – autonomie biedt verschillende voordelen die de mijnbouw- en steengroevenindustrie kunnen helpen bij het aanpakken van haar meest urgente uitdagingen. Wij zijn verheugd om met Boliden samen te werken en hen te ondersteunen op hun weg naar een toekomst waarin autonome voertuigen en mensen zij aan zij werken om de activiteiten van Boliden veiliger, efficiënter en duurzamer te maken”, zegt Nils Jaeger, President van Volvo Autonomous Solutions.

“Autonome oplossingen komen zowel de veiligheid als de productiviteit ten goede. De samenwerking met V.A.S. is dan ook van groot strategisch belang en wij zijn natuurlijk heel blij met het project in Garpenberg dat nu al van start gaat. De vraag naar basismetalen zal in de toekomst toenemen en duurzame en concurrerende oplossingen zullen de sleutel zijn tot waardecreatie in de mijnbouw”, zegt Mikael Staffas, President en CEO van Boliden. Boliden en Volvo werkten al eerder samen.

Als onderdeel van de implementatie zal V.A.S. een complete autonome transportoplossing leveren die voertuigen, hardware, software, controlekamer, reparatie en onderhoud en training omvat. De oplossing zal gebaseerd zijn op de door V.A.S. zelf ontwikkelde virtuele chauffeur en het premium vrachtwagengamma van Volvo Trucks. Daarnaast zal V.A.S. een wiellader leveren voor de laadoperatie.

Om de locatie voor te bereiden op de implementatie van zelfrijdende trucks zal Boliden haar activiteiten aanpassen en de benodigde infrastructuur aanleggen. 

Het project begint in 2023 met een test- en ontwikkelingsfase, gevolgd door de implementatie en volledig autonome werking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer