Een harde lockdown. Waarvoor eigenlijk? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Een harde lockdown. Waarvoor eigenlijk?

Ik dacht eerst dat het aan mijn tv lag, of dat mijn telefoon nog aan het blèren was, net toen minister-president Mark Rutte maandagavond 14 december zijn eerste woorden uitsprak in het Torentje. Ik hoorde een irritant fluiten. Rutte hoorde het zelf ook, zo bleek later uit zijn woorden.

Een nieuwe lockdown. Een harde lockdown. Nog meer beperkingen, wederom worden we met onze neus op de feiten gedrukt: COVID-19 is nog (lang?) niet voorbij. Een geluk bij een ongeluk is dat iedereen weet dat de transportsector moet doordraaien. Ik hoop dan ook dat er, zelfs met gesloten winkels, werk blijft om alle transportbedrijven aan het werk te houden, desnoods als e-commerce dienstverlener.

Na negen maanden COVID-19 kan ik me goed voorstellen dat mensen de moed een beetje verliezen. Hoe lang gaat dit nog duren? En zijn al die strenge regels wel nodig? We beginnen 2021 toch met dat vaccin? Ik begrijp de sentimenten die verzet oproepen tegen het overheidsbeleid wel. Ik ben er zelf ook helemaal klaar mee.

En toen kreeg ik bovenstaande foto, van iemand die in een ziekenhuis werkt. Een echte foto, real-life, van een COVID-19 patiënt op een intensive care. En die kwam wel even bij mij binnen. Dit is de harde realiteit. Hierom is een harde lockdown nodig. Ik moest er echt even van slikken. Het zal je vader of je moeder maar zijn… Mijn contact bij het ziekenhuis verzekerde me ook dat er echt niet alleen bejaarde mensen in het ziekenhuis liggen. Ik citeer: “We hadden hier onlangs een man van 42 jaar, met kleine kinderen. Maar die ging ook gewoon dood. En vorige week nog iemand van begin 50.”

Hoe harteloos (of hersenloos?) moet je zijn om bij het zien van een foto als deze gaan staan te fluiten, te demonstreren, te doen alsof het ‘een griepje’ is? Wie ooit met een eenvoudig griepje in zo’n situatie als op de foto op een IC heeft gelegen, mag zich bij mij melden.

Een harde lockdown. Het moet dan maar. Ik schik me in de beperkingen die mij treffen. Ik wil niet dat ik, of u, of wie dan ook door Corona ooit op de IC terecht moet komen. Ik ben dankbaar dat ik en mijn familie gezond zijn en ik hoop dat de maatregelen dit keer voldoende effect hebben. Ik kijk naar de foto en ik weet waar ik het voor doe.

Foto: IC HagaZiekenhuis, Den Haag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer