Met goed doordacht bandenbeheer verleng je de levensduur (en prestaties) van een truckband. Een band bestaat uit een loopvlak met stalen gordels, dat om een karkas heen zit. Beschadigingen aan het loopvlak merken we sneller op dan wanneer er schade aan het karkas ontstaat. De conditie van het karkas is bepalend voor de maximale levensduur van een band. Met deze tips zorg je dat je het karkas van je truckbanden in topconditie houdt.
Loopvlakvernieuwing

In mijn vorige blog heb ik uitvoerig besproken waarom herprofilering en loopvlakvernieuwing de toekomst heeft volgens Hankook Tire Benelux. Door loopvlakvernieuwing kan de levensduur van een band tot vier keer worden verlengd. Bovendien zijn de kosten van loopvlakvernieuwing ongeveer een derde tot de helft minder dan het kopen van nieuwe banden.
Wat is een karkas?
De laag onder het loopvlak en gordelpakket van de band is het karkas. In wezen vormen de omhulsels van banden de basis waarop het loopvlak rust. Banden bestaan uit karkasklagen die lopen van de ene kant van de band naar de andere. Niet ieder karkas is geschikt om het loopvlak eromheen meerdere malen te vernieuwen. Bovendien moeten banden van hoge kwaliteit goed worden onderhouden om hun maximale levensduur te bereiken.
Met SmartLife Solutions zorgen wij er als Hankook Tire voor dat onze banden uitzonderlijk geschikt zijn voor herhaalde herprofilering en loopvlakvernieuwing. Hieronder een aantal tips om met de juiste zorg en onderhoud het maximale rendement uit jouw banden te halen.

Tips voor karkas in topconditie
Om abnormale of onregelmatige slijtage en een onjuiste bandenspanning te voorkomen, moeten vrachtwagenparken een protocol hebben voor het beheer van banden. Routinecontroles en onderhoud zullen problemen vroegtijdig opsporen. Deze kleine ingrepen kunnen kostbare problemen verminderen of zelfs voorkomen. Zo bescherm je je investering in hoogwaardige karkassen. Met de volgende tips stel je een duidelijk protocol op voor betrouwbare banden:
- Geplande wagenparkcontrole
Wij adviseren om je wagenpark 3 tot 4 keer per jaar te controleren, buiten de verplichte jaarlijkse controle en onderhoud van de truck om. Stel een checklist op van punten die je controleert. Je service provider kan hierbij helpen. Ook de volgende tips kun je meenemen in je checklist voor geplande wagenparkcontroles.
- Bandenspanning controleren
Het controleren van de bandenspanning valt vaak onder de verantwoordelijkheid van de chauffeur. En met 40 tot 50 ton gewicht onder zijn of haar kont, is die controle ook geen overbodige luxe. Een visuele controle van de bandenspanning, of even met de hamer tegen de band aan tikken bij aanvang van de rit, zouden vaste prik moeten zijn. Te zachte of te hard opgepompte banden gaan minder lang mee.
- Onderzoek van profieldiepte en slijtage
Te weinig profieldiepte en (abnormale) slijtage gaan ten koste van het karkas. Door het slijtagepatroon goed te analyseren, spoor je de oorzaak van de slijtage op. Dat kan bijvoorbeeld zijn door verkeerde belasting, onjuiste uitlijning van de truck of een te lage of hoge bandenspanning.
- Roteer bijtijds van richting en/of positie
Door op tijd de rijrichting en eventueel de positie van je truckbanden te veranderen, wordt onregelmatige slijtage aan loopvlak én karkas tegengegaan. Je serviceprovider kan je maatwerk advies geven hoe je je banden op de juiste manier roteert en van positie verandert.
- Balanceer de banden (ook de trailerbanden!)
Met alle moderne techniek in een truck zoals schokbrekers, is het steeds lastiger om te ‘voelen’ of je banden in goede conditie zijn. Dat geldt al voor de banden onder de stuuras, maar al helemaal voor trailerbanden. Wanneer een band gaat stuiteren, is dat erg slecht voor het karkas in de band.
- Laat ieder jaar het voertuig uitlijnen
Een band die op de juiste manier in contact staat met het wegdek, zal een normaal slijtagepatroon laten zien. Wanneer een truck niet goed is uitgelijnd, ontstaat er overmatige stress op bepaalde delen van de banden. Dat zorgt voor versnelde slijtage, ook van het karkas.
- Zorg dat er geen overbelasting en/ of verkeerd verdeelde belading plaatsvindt
De verdeling van de belading heeft veel invloed op het karkas. Vaak kijken we naar het totale gewicht, in plaats van het gewicht per as. Dit heeft tot gevolg dat de truck misschien onder het maximum zit qua belading, maar dat er toch overbelasting op één van de trailerassen ontstaat. En dat terwijl het juist de trailerbanden zijn waarbij loopvlakvernieuwing wordt toegepast. Bij distributie zou het vaste prik moeten zijn om na elke levering de overgebleven vracht opnieuw te verdelen.
- Het creëren van een structuur voor het verwerken van rapporten en aanbevelingen
Zorg dat je documentatie opbouwt rondom het gebruik van je truckbanden. Ook moet elk wagenpark een procedure hebben voor reparaties op de weg, en alle chauffeurs moeten ermee bekend zijn.
Het beheer van banden is een veiligheidskwestie voor elk wagenpark. Het is echter ook een directe inzage in de staat van je banden en karkassen. Goed bandenbeheer helpt uiteindelijk bij het beheersen van de kosten.

Over Hielke van der Scheer
Hielke is Sales & Marketing Directeur Benelux bij Hankook Tire Benelux. 54 jaar, getrouwd, twee zonen en een dochter en woonachtig in Ruinerwold. Hij is ruim 31 jaar werkzaam in de automotive sector, als werknemer en ondernemer. Inmiddels al weer twintig jaar ‘bandenman’. In deze blogserie vertelt Hielke wat duurzaamheid voor hem inhoudt, telkens aan de hand van een ander stadium in de levenscyclus van een band.