Ga naar hoofdinhoud

EXPERTBLOG: Houd controle op uw zendingen bij inzet van verschillende vervoerders

Een zending van A naar B laten transporteren is niet zo eenvoudig als het klinkt. Dat begint al met de vraag welke vervoerder daartoe de opdracht krijgt. Ligt het losadres in het binnen- of buitenland? Gaat het om meerdere pallets of een enkel pakketje? Voor elke bestemming of type zending biedt de markt meerdere specialisten.

door Joey Palmeri, Business Development Manager & Product Manager

Wat het transport extra complex maakt, zijn de tussenstops die de meeste zendingen op weg van A naar B maken. Vaak neemt de vervoerder alle zendingen mee naar zijn hub, waar ze per regio worden gesorteerd en gegroepeerd. Soms gaat de zending nog naar een andere hub voordat die aan zijn ‘last mile’ richting de ontvanger begint. En vaak is die last mile in handen van weer een andere specialist. Hoe houd je als bedrijf met zo’n complex transportproces zicht op al je zendingen?

Samenwerken en data delen

Zicht op zendingen is vandaag de dag van cruciaal belang. Zowel verzenders als ontvangers willen voortdurend kunnen zien waar de zending zich bevindt en wanneer die arriveert. Of liever nog ontvangen ze een bericht als het verwachte aankomsttijd (estimated time of arrival, ETA) afwijkt van de geplande aankomsttijd. Voor de ontvanger is die informatie van belang om hun eigen planning daarop af te kunnen stemmen. Verzenders willen weten of hun belofte aan de klant, de ontvanger dus, wordt waargemaakt. Als bewijs daarvoor ontvangen ze graag een bewijs van aflevering.

Alle voertuigen in één overzicht

PTV Axylog is het platform dat uitkomst biedt. Dit platform beschikt over standaard koppelingen met verschillende telematicasystemen, wat bedrijven in staat stelt om de digitale sporen van alle voertuigen van alle vervoerders in één overzicht weer te geven. Planners zien direct waar elk voertuig zich bevindt en wat de actuele status is. Doorklikken op het voertuig levert informatie op over de zendingen in het voertuig en hun verwachte aankomsttijd.

Door het platform te koppelen met een ritplanningssysteem zoals OptiFlow of PTV Route Optimiser ST, kan PTV Axylog de verwachte aankomsttijd van elke zending doorlopend vergelijken met de geplande aankomsttijd. Als een zending vertraging oploopt, geeft het platform een waarschuwing af. Het is niet langer nodig om daarvoor het telefoontje van de chauffeur af te wachten. Het is mogelijk om ontvangers automatisch een bericht met de verwachte aankomsttijd te sturen. Niet alleen eenstandaard bericht een half uur vooraflevering, maar ook een extra bericht als een zending meer dan een half uur of een uur is vertraagd.

Als dat nodig is, kunnen chauffeurs direct chatten met de laad- en losadressen. Daarvoor biedt PTV Axylog een chatfunctie, zodat chauffeurs kort voor aankomst kunnen vragen welke ingang ze moeten hebben of voor welke dock ze hun vrachtauto moeten parkeren. Daarvoor hoeven ze niet eerst uit te stappen en naar de receptie of planningsafdeling te lopen.

Bewijs van aflevering

PTV Axylog gaat nog een stap verder. Het is mogelijk om voor ontvangers en andere belanghebbenden een aparte inlog aan te maken, waarmee ze toegang krijgen tot het platform. Uiteraard krijgen zij alleen informatie over hun eigen zendingen te zien. De beheerder kan tot op detailniveau bepalen welke data wel of niet worden getoond. Data over bijvoorbeeld de pauzetijden van de chauffeur kunnen worden weggelaten.

Tot slot biedt PTV Axylog de mogelijkheid om direct na overhandiging van de zending een bewijs van aflevering (proof of delivery, PoD) aan te maken. Daarvoor kan de PTV Axylog-app met de ingebouwde scanmodule worden gebruikt. Als zowel de verzender als vervoerder deze app gebruiken, kan de zending het volledige traject van A naar B op de voet worden gevolgd. Als de zending bij aflevering wordt gescand, stuurt PTV Axylog het bewijs van aflevering samen met alle andere relevante documenten naar alle belanghebbenden. Kortom: een zending laten transporteren is inderdaad niet zo gemakkelijk, maar met hulp van PTV Axylog wordt het wel een stuk eenvoudiger om de zending te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer