Volvo Trucks completeert haar gamma elektrische trucks met de introductie van de FM Electric, de FH Electric en de FMX Electric. De elektrische Volvo’s zijn vanaf nu te bestellen. De eerste levering is echter pas in de tweede helft van 2022 te verwachten. Volvo Trucks Nederland zegt vervoerders een oplossing op maat te willen geven en daarom nu de orderboeken al te openen.
Volvo Trucks wil zich houden aan het klimaatakkoord van Parijs en in 2030 nog maar 50 procent CO2 uitstoten, om in 2050 geheel emissievrij over de weg te rijden. Daarvoor is de stap om nu het hele gamma te elektrificeren nodig. “Het is ook praktisch uitvoerbaar, want 45 procent van al het wegtransport vindt plaats over een afstand korter dan 300 km”, legt Jan Schouten, manager product bij Volvo Trucks Nederland uit. Dat blijkt uit een onderzoek van Eurostat, dat mooi aansluit bij de actieradius van de elektrische FM, FMX en FH, die 300 km bedraagt. Meer kan ook, bij regionale distributie kan deze stijgen tot wel 375 km. Duidelijk is al wel dat de markt vraagt om zo schoon mogelijk vervoer. “De FM is breed inzetbaar, bijvoorbeeld bij supermarktdistributie. De FMX kan zorgen voor elektrisch vervoer in de bouw. We zien dat dat bijvoorbeeld bij aanbestedingen door de overheid steeds vaker gevraagd wordt. De FH is in principe natuurlijk de truck voor de lange afstand, maar we weten dat vervoerders ook op kortere afstanden hun chauffeurs het comfort van een grotere cabine willen geven”, aldus Schouten.
Volvo gaat haar elektrische trucks op de bestaande productielijnen bouwen, tussen de trucks met andere aandrijflijnen. Dat kan ook, want de elektrische Volvo’s zijn modulair opgebouwd. Er is keus uit elektromotoren met een continu vermogen van 330 of 490 kW. Op specifieke bouwtoepassingen van de FM en FMX is ook een 330 kW motor leverbaar. De belangrijkste toepassingen van de FM en de FH krijgen accupakketten van 450 of 540 kWh. Pakketten van 180, 270 en 330 kWh zijn er ook. Volvo gaat meteen alle mogelijke as- en cabineconfiguraties leveren op de elektrische trucks, met uitzondering van de Crew Cab en de XXL-cabine. Bijzonder is dat de I-Shift gewoon aan de elektromotor wordt gemonteerd, zij het met de nodige aanpassingen natuurlijk. Voor PTO-toepassingen wordt gebruik gemaakt van een elektrische PTO, een mechanische variant of de versnellingsbakvariant.
De elektrische trucks zijn er in principe voor een totaalgewicht van 40 ton, maar voor Nederland kan de normale 50 ton worden aangehouden. De trucks zijn door hun accu’s wel zwaarder. Schouten noemt als voorbeeld een FH trekker, met een eigengewicht van 10.500 kg. Dat vermindert het laadvermogen van de combinatie. “Maar we weten ook dat vervoerders slim en innovatief genoeg zijn om toch zo veel mogelijk goederen mee te nemen”, aldus Schouten.
Volvo Trucks wil niet alleen de voertuigen leveren, maar weet dat vervoerders ook geholpen moeten worden met laadinfrastructuur. “Een wallbox van max. 43 kW zit standaard bij elke nieuwe Volvo inbegrepen. Daarmee zijn accu’s in ongeveer tien uur weer vol te laden. Wie een snellader wil, is natuurlijk duurder uit. Ook dat kunnen we faciliteren, maar dan moet er gekeken worden naar extra financiering. Met DC-charging is maximaal 250 kW aan output te realiseren”, legt Schouten uit. Hij schetst nogmaals het beeld dat Volvo klanten wil helpen bij de implementatie van elektrische trucks in hun wagenpark. “Het is natuurlijk gewoon anders werken met een elektrische truck. We kunnen helpen met de ingebruikname van trucks en laadpalen, het inpassen van de e-trucks in de werkwijze en eventueel het aanpassen van de planning. Ook met het bestellen van de trucks gaan we uit van een maatoplossing. Dat is echt nodig, dus de bestelprocedure van deze elektrische trucks loopt wat anders dan normaal. Maar daarvoor krijg je als vervoerder wel de volledige aandacht en begeleiding.”
Elektrische trucks zijn nu nog vier tot vijf keer duurder dan een vergelijkbare dieseltruck. Een businesscase lijkt nog ver weg, maar volgens Volvo moet die al in 2025 te realiseren zijn. Schouten: “Zodra productie-aantallen stijgen, daalt de prijs, zo zien we in de markt. Tegelijk weten we dat het overheidsbeleid gericht is op de overstap naar emissievrij vervoer, in de totale mobiliteit. Kilometerbeprijzing en sturen met accijnzen zijn daarvoor instrumenten. Dat neemt niet weg dat incentives en aanschafsubsidies van harte welkom zijn, net zoals dat ook geholpen heeft bij de vermarkting van LNG-trucks. De RAI Vereniging is wat dat betreft voor de Nederlandse truckmarkt permanent in gesprek met onze overheid.”
Volvo Trucks topman Roger Alm reed al een rondje over Volvo’s testbaan met de nieuwe FM en liet zich tevens verder uit over de plannen van Volvo met haar elektrische trucks.