De overstap maken naar een elektrisch wagenpark is een flinke klus. Stel dat je daarbij ook nog veel in binnenstedelijk gebied rijdt met koelwagens die extra energie vragen. Het is precies de uitdaging waar ze bij Cornelissen Transport voor staan. En het gaat ze lukken, in samenwerking met de truckleveranciers en Carrier Transicold, vertelt fleet manager Marco Pikkemaat van Cornelissen.
Cornelissen Transport maakt deel uit van de Cornelissen Groep en heeft veertien vestigingen door Nederland en drie in België. Het hoofdkantoor is gevestigd te Nijmegen. De klanten van Cornelissen Transport komen voor 80 procent uit de retail; het bedrijf rijdt voor een aantal grote supermarktketens. De vloot bestaat uit ongeveer 550 trekkende eenheden en 650 opleggers. De trucks zijn van DAF, Mercedes, Scania en Iveco. Het grootste deel van de trucks van Cornelissen is uitgerust met een Carrier-koelinstallatie. Daarnaast beschikt het bedrijf over een kleine 100 home delivery vans voor het thuisbezorgen van boodschappen. Dit wordt gefaciliteerd vanuit Ede en België, waar drie hubs zitten voor deze tak van het transport.

Geen laadpalen
Marco Pikkemaat is fleet manager en beheert de vloot van Cornelissen samen met vijf collega’s. Zij begeleiden ook de overgang naar elektrificatie. Pikkemaat: “We hebben als bedrijf de keus gemaakt om te elektrificeren met de OEM-truckmerken. Dat doen we vooral vanwege de service. De OEM’s hebben hun werkplaatsen veelal naast onze locaties zitten. Door voor hen te kiezen, weten we straks zeker dat we vlakbij werkplaatsen hebben die onderhoud aan onze elektrische trucks kunnen plegen.” Hij beaamt dat het bereiken van zero emission een flinke uitdaging is voor een bedrijf dat veel binnenstedelijk rijdt mét gekoelde wagens. “Wij gaan ons richten op alle types: hybride (HEV), plug-in hybride (PHEV) en de 100 procent elektrische voertuigen (BEV).” Op de locaties waar de laadinfra nog niet is ingericht zijn stekkerloze hybride trucks een mooie tussenoplossing. Deze voertuigen kunnen ongeveer 10 tot 15 kilometer (HEV) en 45 tot 60 kilometer (PHEV) elektrisch rijden en laden op via de remenergie. Dat betekent wel dat je als chauffeurs anders moet gaan rijden om elektrisch de binnenstad in te kunnen rijden. In 2020 werd de eerste hybride motorwagen in gebruik genomen, een Scania P280 Hybride, en begin dit jaar zijn de eerste twee BEV Mercedes eActros motorwagens afgeleverd. Ook voor het getrokken materiaal heeft Cornelissen al ruime ervaring met de THT New Cool opleggers. Deze zijn voorzien van koelmachines die geheel elektrisch worden aangedreven en geen dieselmotor meer hebben.




Batterijstress
Binnenkort verwelkomt Cornelissen nog vijf vergelijkbare BEV-trucks, evenals vier plug-in hybrides , zeven HEV-trekkers en 5 BEV-trekkers. Pikkemaat: “Je moet dit in stapjes doen, want het zijn flinke investeringen. En waar je ook mee zit, is de laadstructuur. Die moet je wel hebben.” Momenteel heeft Cornelissen zowel voor de vestiging in Nijmegen als in Tilburg de toezegging dat de netcapaciteit omhoog kan. Het wachten is nu op de uitvoering. “En daarna is het ervaring opdoen: hoe kunnen we die laadpalen zo goed mogelijk gebruiken? De hele planning moet daar aan gekoppeld worden. Je wilt niet dat een chauffeur straks batterijstress krijgt.” De laadinfrastructuur is volgens Pikkemaat het grootste struikelblok bij de elektrificatie.
Chauffeurs krijgen van de dealers en van Cornelissen zelf trainingen in het rijden met één van de nieuwe, (deels) elektrische modellen. “Ik heb zelf met de hybride gereden en dat is geweldig”, vertelt Pikkemaat enthousiast. “Het is echt stil, je hoort bijna niets en je gaat je haast ergeren aan de airco die hard blaast in de zomer. Onze chauffeurs die er nu mee rijden, vinden het prettige auto’s.”
Als een zonnetje
De opleggers van Cornelissen zijn bijna allemaal uitgerust met een koelinstallatie. Pikkemaat: “De menukaart voor de keuze in koelmachines is nog niet zo uitgebreid als die voor de diesel aangedreven units, doordat er veel ontwikkeling en samenwerking vereist wordt.” De hybride Mercedes die nu al rijdt bij Cornelissen, is uitgerust met een koelinstallatie van Carrier. “Zoiets moet eerst allemaal getest en goedgekeurd worden”, vertelt Pikkemaat. “Carrier heeft deze bal goed opgepakt en samen met Mercedes hebben zij de Carrier Syberia door ontwikkeld zodat ook deze koelmachine aangesloten kan worden op het accupakket van de auto.

Oplossing op maat
Erik Oude Bennink, Technical sales engineer bij Carrier Transicold, was nauw betrokken bij de truck die nu bij Cornelissen rijdt. Hij vertelt dat het in Nederland wel even duurde voordat truckleveranciers met leveranciers van koelinstallaties om tafel gingen. “Wij hebben in Noordwijk een centrum voor elektrificatie en zijn daar heel voortvarend bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten voor de elektrische markt. Vanuit het buitenland kregen wij al langer veel vragen over het aansluiten van koelinstallaties op trucks. In Nederland was men tot voor kort echter terughoudend omdat een koelinstallatie uiteraard effect heeft op de actieradius.” Toen kwam Cornelissen bij Carrier met de vraag of zij een koelinstallatie konden leveren voor hun nieuwe e-Mercedes. Oude Bennink: “Op dat moment hadden we nog geen direct contact met Mercedes, maar de samenwerking is toen op gang gekomen. Samen hebben we toen een systeem ontwikkeld. Technisch gezien is dat niet zo ingewikkeld, maar qua keuringen wel. Die kwalificatie vergde veel tijd.” Inmiddels werkt Carrier samen met alle grote truckleveranciers en is er voor elke leverancier een oplossing op maat.

Anders rijden
Ook Oude Bennink ziet de laadstructuur als grootste probleem bij de elektrificatie. Daarnaast vindt hij ook de aanschafprijs van de trucks een fikse drempel en moeten chauffeurs volgens hem anders leren rijden. “In de praktijk vergt het transport van koelproducten extra planning. Zet je warme emballage bij je koele spullen, dan heeft dat invloed op je actieradius. Bij een dieselwagen is dat niet zo’n probleem en kun je gemakkelijk tanken. Bij een elektrische truck is dat minder eenvoudig. Chauffeurs moeten zich dus anders gaan gedragen: beter gescheiden vervoeren en geen retouremballage meenemen. Dat zijn de stroomvreters, dus als we dat onder controle houden dan kunnen we daarmee besparen.” Pikkemaat merkt nog op dat het ook belangrijk is om naar het hele wagenconcept te kijken. “De box moet een goede isolatiewaarde hebben en zo efficiënt mogelijk ingedeeld worden met tussenschotten, anders kost het ons accucapaciteit. De truckdealer, carrosseriebouwer en koelinstallatieleverancier moeten daarin met elkaar samenwerken.”
Zeer gebruiksvriendelijk
Inmiddels rijdt Cornelissen al een week of acht met de nieuwe truck met de Carrier monotemp koelinstallatie en de eerste ervaringen zijn heel goed. Pikkemaat: “We hebben nog geen enkel probleem gehad. De truck en koelmachine zijn zeer gebruiksvriendelijk voor de chauffeurs. Ze hebben een training gehad en hij draait nu gewoon mee in het wagenpark.”
