Koos van Gaalen scoort 1e Lean & Green Star • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Koos van Gaalen scoort 1e Lean & Green Star

Transportbedrijf Koos van Gaalen uit het Westland heeft zijn eerste Lean & Green Star ontvangen. Verduurzaming had niet eens de primaire focus bij het bedrijf, maar toch bleek na analyse dat er in vijf jaar tijd 21 procent CO2 is bespaard. Hoe kreeg Koos van Gaalen dat voor elkaar?

“Toen mijn vader het bedrijf startte”, zegt eigenaar Arco Van Gaalen, “ging het om betrouwbaar transport in onze sector (vnl. groente en fruit). Daar lag de focus op, niet op het milieu. Die krop sla die net geoogst was moest gewoon zo snel mogelijk in het schap liggen voor consumptie. Daar zijn we groot in geworden en dat is nog steeds wat we doen. De klant is koning.”

Betrouwbaar transport is nog steeds de  grootste drijfveer bij Koos van Gaalen. “Wij willen op tijd leveren en zorgen dat onze klanten op ons kunnen bouwen. Vanuit onze klantenkring is er nog weinig vraag omtrent onze CO2-uitstoot, het leeft hier nog niet echt. Onze accountant Alfa Accountants uit Naaldwijk deed een pilot met het Lean & Green programma en moedigde aan om mee te doen.  We deden niks met onze data, of in ieder geval vrij weinig. De eerste belangrijkste stap was het verzamelen van alle data om uiteindelijk de CO2 per zending te berekenen”, legt Arco uit. “Onze hoofdplanner Roy Mols heeft dit samen met onze accountant en met Lean & Green in kaart gebracht. Dan blijkt opeens dat je toch al op de goede weg zit. In 5 jaar tijd hadden we 21 procent CO2 gereduceerd.”

V.l.n.r. Minne Jansen, Roy Mols, Arco en Marina van Gaalen, Koos van Gaalen, namens Alfa accountants Carol de Wit, Jan van Nunen.

Ook als duurzaamheid niet je topprioriteit is, kun je ongemerkt CO2 reduceren. Bedrijfsoptimalisatie en efficiency gaan vaak samen met CO2-reductie, weten ze nu bij Koos van Gaalen. Niet gedreven door het milieu, maar door de ambitie om klanten betrouwbaar transport te leveren en medewerkers een fijne werkplek te bieden, ondernam het bedrijf de volgende acties:

  • Meer vracht uitbesteden aan collega transportbedrijven;

    “Waar het vroeger ondenkbaar was dat je een zending aan een concurrent gaf, weten we nu allemaal dat je er baat bij hebt om samen te werken”, vertelt Arco. “Ik ben bedrijven gaan benaderen die veel in andere regio’s zitten. Samenwerken is heel simpel, jij neemt dit voor mij mee en de volgende keer neem ik dat voor jou mee. Daarmee krijg je allebei een betere beladingsgraad. Samenwerken bespaart tijd, energie en brandstof.”
  • Meer focus op de beladingsgraad;
  • Extra planners aangenomen;

    “We zijn heel de dag in de weer met 60 auto’s voor honderden zendingen. Soms was het zo druk dat we niet toekwamen aan een efficiënte planning. Nu we meer mensen hebben aangenomen op de planning, is er meer tijd en rust om de auto’s voller of logischer in te delen. Voorgaande jaren liep je vaak achter het werk aan, dat geeft heel de dag stress. Ik vind het belangrijk dat mensen goed in hun vel zitten, rust in het werk is ontspannen aan het werk”, concludeert Arco.
  • Het hele wagenpark is Euro 6;
  • Alle medewerkers worden jaarlijks bijgeschoold, o.a. op het Zuinig Rijden.

“We willen erg goed zijn in wat we doen, ons serviceniveau ligt heel hoog”, vertelt Arco van Gaalen. “Onze klanten kunnen groeien als het transport betrouwbaar is. Daarom is op tijd laden en lossen zo belangrijk, het is iedere dag weer de kick om dat samen voor elkaar te krijgen.” De nadruk ligt bij Arco op samen; goed voor je personeel zorgen is een vanzelfsprekendheid. “Mensen zijn heel het jaar voor je in de weer, daarom zorgen we voor goede kleding, een fijne werkomgeving, organiseren we feestjes en zorgen we voor attenties. En niet geheel onbelangrijk: we zorgen voor een prachtig mooi wagenpark waar de chauffeurs ook trots op zijn. De CO2-analyse is het bewijs dat we samen goed bezig zijn.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer