‘E-CMR ook te gebruiken in Duitsland’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘E-CMR ook te gebruiken in Duitsland’

De digitale vrachtbrief e-CMR is ook in Duitsland te gebruiken. Dat moet dan voorlopig nog wel naast de papieren vrachtbrief gebruiken, tot Duitsland het e-CMR protocol geaccepteerd en geratificeerd heeft. Dat meldt aanbieder Transfollow.

Transfollow ziet het regelmatig dat Nederlandse vervoerders die op Duitsland rijden nog wachten om de digitale vrachtbrief te gaan gebruiken. Zonde en niet nodig. De voordelen in de keten zijn veel groter dan alleen het vervangen van de papieren vrachtbrief.

In 2008 is het aanvullende e-CMR-protocol toegevoegd aan het CMR-verdrag. Dit verdrag is op 11 juni 2011 in werking getreden. Het zorgt ervoor dat de digitale vrachtbrief aan dezelfde juridische eisen en standaarden voldoet als de vertrouwde vrachtbrief. Het is nu zaak dat alle Europese landen het e-CMR-protocol ratificeren. En alleen die laatste stap heeft Duitsland nog niet (volledig) gezet. De transporteur mag namelijk wel al transito door Duitsland reizen met de digitale vrachtbrief (geheel papierloos).

Dat de Duitsers nog niet overstag zijn, betekent niet dat de e-CMR van TransFollow niet al te gebruiken is in Duitsland. Je mag er gewoon mee rijden. Alleen heeft het nog niet dezelfde status als de papieren vrachtbrief. Die moet de chauffeur in Duitsland dus ook bij zich hebben voor de handhavers.

Behalve dat het papier scheelt zijn er nog meer argumenten om met de e-CMR (van Transfollow) te rijden. Want juist de transparantie en het realtime inzicht zijn innovatieve toevoegingen. Door de digitale vrachtbrief zien alle partijen in de supplychain waar de lading én de emballage zich bevinden. En dan niet alleen de exacte geografische locatie, maar ook de status van de zending.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer