De onzekerheid over de ontwikkelingen als gevolg van de corona-crisis heeft geleid tot een snelle toename van het vrachtaanbod op de Europese transportmarkt. “Veel bedrijven hebben in een vroeg stadium orders geplaatst, omdat ze zich zorgen maakten over mogelijke grenssluitingen en andere beperkingen als onderdeel van de reactie op het coronavirus”, zegt Tilman Fecke, Business Analyst bij vrachtbeurs Timocom, over de ongewoon hoge toename van vrachtaanbiedingen op de digitale vrachtbeurs tot medio maart.
Zo kon Timocom in het eerste kwartaal van 2020 een stijging van 16 procent voor vrachtaanbiedingen noteren ten opzichte van het voorgaande jaar; het transport van EU-landen naar Italië steeg met 26 procent, dat naar Polen steeg met een ongelofelijke 53 procent. Vooral de vraag naar koelwagens was groot. Op het hoogtepunt steeg de vraag naar temperatuurgecontroleerde transporten met 50 procent ten opzichte van het voorgaande jaar..

Het hoogtepunt van deze opwaartse trend was medio maart, en de terugval werd gekenmerkt door de Europese lockdown, waardoor de productie in wezen tot stilstand kwam en – met uitzondering van de detailhandel in levensmiddelen – een daling van de leveringsvolumes werd veroorzaakt. “Ondanks een toename van de transporten in het voedselsegment werd de hoeveelheid vracht van midden tot eind maart in heel Europa met meer dan tweederde verminderd”, meldt Fecke. “Er is nog nooit eerder een vergelijkbare ontwikkeling geweest voor Pasen.” Tot 750.000 vracht- en laadruimteaanbiedingen worden dagelijks in het Timocom -systeem geplaatst.
Hoewel transportbedrijven wanhopig op zoek zijn naar orders om hun vrachtwagens tijdens de lockdown te vullen, is de op de markt vermelde voertuigcapaciteit via het Timocom -platform in het eerste kwartaal van dit jaar gezakt. Het aantal beschikbare vrachtwagens in het eerste kwartaal van dit jaar zonk met 3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar; in Duitsland daalde het aantal aangeboden voertuigruimte met in totaal 15 procent. Hoe is dat mogelijk? “We zien dat transportbedrijven delen van hun wagenpark van de markt halen omdat ze niet genoeg orders hebben om ze te gebruiken”, zegt Timocom -woordvoerder Gunnar Gburek. De noodtoestand waarin de wereld zich momenteel bevindt, leidt dus tot marktverstoringen. Gburek is echter voorzichtig optimistisch: “We zien momenteel een lichte toename van het aantal vrachtaanbiedingen. Maar we zullen pas weten hoe de transporteconomie zich zal ontwikkelen in de context van de corona-pandemie als we resultaten zien vanaf het tweede kwartaal.”