Groot-Brittannië ratificeert e-CMR protocol • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Groot-Brittannië ratificeert e-CMR protocol

Het Verenigd Koninkrijk ratificeert het e-CMR protocol, waarbij het nationale en internationale transport van en naar het Verenigd Koninkrijk gedaan kan worden met de digitale vrachtbrief. Dat meldt Transfollow.

Het tekenen van het e-CMR protocol heeft al enige tijd op de agenda van het Verenigd Koninkrijk gestaan. Na een succesvol internationaal pilot project met het e-CMR platform TransFollow, de vervoerder Brian Yeardley Continental uit West Yorkshire, onder toeziend oog van VK Ministerie van Transport en verschillende verenigingen zoals Freight Transport Association (FTA), was de uiteindelijke ratificatie een kwestie van tijd. Door het tekenen van het protocol in december 2019 staat het Verenigd Koninkrijk nu officieel toe dat bij nationaal en internationaal vervoer gebruik kan worden gemaakt van de digitale vrachtbrief.

Hoewel de gehele logistieke sector zich continue vooruit beweegt, heeft de digitalisering van de vrachtbrief lang op zich laten wachten. Het stelt de gebruikers in staat de inzichtelijkheid in de supply chain te verhogen voor alle betrokken partijen, maar ook om de gespendeerde tijd aan administratie en archivering van de documenten significant te verminderen.

Dit leidt tot besparing van administratieve kosten en biedt verdere optimalisatie van de keten. Maar in Groot-Brittannië gestationeerde bedrijven zijn niet de enigen die profiteren van de ratificatie: “Na de ratificatie van het e-CMR protocol door Portugal in september is de Verenigd Koninkrijk het 24ste land dat tekent, waardoor het gebied waarin de digitale vrachtbrief gebruikt mag worden vergroot wordt en nieuwe belangrijke spelers aan het potentiele digitale netwerk worden toegevoegd. Internationale bedrijven, voornamelijk uit Nederland, die op dit moment als koplopers van het gebruik van de digitale vrachtbrief worden gezien kunnen direct starten met het digitale transport naar dit laatst toegevoegde land”, zegt Hans Lip, Internationale Sales Manager bij TransFollow.

Daarnaast kunnen de binnenlandse en buitenlandse gebruikers profiteren van eenvoudigere processen wanneer er grensoverschrijdend verkeer plaatsvindt binnen en buiten Europa. De e-CMR van TransFollow kan bijvoorbeeld gebruikt worden als bewijs voor intracommunautaire transporten om het nul-tarief op BTW toe te passen en andere administratieve risico’s bij internationaal transport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer