VIDEO – Multimerk-platooning is goed mogelijk • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Multimerk-platooning is goed mogelijk

Het digitaal verbinden en laten platoonen van diverse merken vrachtwagens is heel goed mogelijk. Dat is gebleken uit het Europese Ensemble-project, dat vorige week succesvol een demonstratie gaf.

Het Ensemble-project staat onder leiding van TNO en startte in 2018. DAF, Daimler, Iveco, MAN, Renault, Scania en Volvo deden mee in de poging om trucks van deze merken in een platoon te laten rijden. Op een demonstratie in Barcelona werd getoond dat multimerk-platooning goed mogelijk is. Het levert meer verkeersveiligheid en een betere doorstroming op en tevens een brandstofbesparing die kan oplopen tot 10 procent, al moet dat in de toekomst nog bewezen worden. Volgens de partners in Ensemble is multimerk-platooning klaar om te worden gestandaardiseerd.

Aan de basis van de succesvolle demonstratie ligt het specifiek ontwikkelde V2V (Vehicle to Vehicle) communicatieprotocol dat het juiste gedrag en de reactie van elk van de vrachtwagens in het platoon ondersteunt voor elke beoogde verkeersgebruikssituatie. “Deze technologie is een belangrijke stap voorwaarts naar volledig connected automated driving. Het ondersteunt verbeteringen op het gebied van verkeersveiligheid, brandstofbesparing en verbetering van de logistieke efficiëntie” zegt Marika Hoedemaeker, projectcoördinator van Ensemble.

Via de ETPC (European Truck Platooning Challenge), georganiseerd door ERTICO en Universiteit Gustave Eiffel, zijn alle belanghebbenden betrokken. Er zijn twee operationele niveaus gedefinieerd als leidraad voor het ontwerp van verschillende platooning-functionaliteiten en -strategieën, die de volledige diversiteit van vrachtwagens weerspiegelen en voldoen aan de huidige en toekomstige eisen van de wegbeheerders.  

Tijdens het Ensemble Public Demonstration-evenement, dat plaatsvond in het Fira Congress Barcelona Hotel, konden de deelnemers een live-uitzending van een platooning-demonstratie op de Spaanse snelwegen in real-time meemaken, evenals een interessant programma van presentaties over de technische implementaties en verdere standaardiseringsmogelijkheden van platooning.

Met de demonstratie is het Ensemble project nog niet afgerond. In maart volgend jaar worden de definitieve resultaten van het project gepresenteerd op een evenement in België.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer