Who's afraid of Uber Freight? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Who’s afraid of Uber Freight?

Het aantal transacties op Uber Freight groeit volgens topman Daniel Buczkowski van dit nieuwe platform sinds de start in april van dit jaar met 20 procent. Per week. Moet de transportwereld daar nu Red Yellow and Blue, laat staan zenuwachtig van worden? In tegenstelling tot de overvolle en behoudend georganiseerde taximarkt, zou déze tak van Uber namelijk veel transporteurs best eens iets te bieden kunnen hebben. [INHOUD | INDEX TTMnl2019_6_16]

Uber wordt nog steeds vooral geassocieerd met hun tumultueuze, tamelijke arrogante start binnen de taxiwereld. Daardoor heeft het bedrijf in Nederland een wat gevlekte erfenis weg te werken en is de naam Uber bij de meeste transportondernemers goed voor een portie wantrouwen. Maar het is de vraag of dat voor Uber Freight helemaal terecht is. Want het is goed mogelijk dat dit veel vervoerders wel degelijk iets kan opleveren. Omdat het automatiseringsniveau in het transport al veel hoger is dan in de taxiwereld, is het elektronische expediteursplatform in onze markt veel minder disruptief. In feite is Uber Freight weliswaar een hele hightech maar verder gewoon een nieuwe speler binnen een expediteursspeelveld dat allang bestaat. Uber, en Daniel Buczkowski laat geen mogelijkheid onbenut om dat te benadrukken, wil er deze keer strak voor waken dat het binnen de lijntjes blijft lopen. “Wij hebben ons vooraf minutieus verdiept in de wettelijke regels, overleg gevoerd met de landelijke autoriteiten en we streven een optimale transparantie na”, aldus de chief expansion Europe. ”Na de Amerikaanse markt willen wij ook de Europese een expediteursplatform bieden dat verladers en vervoerders via hyper geavanceerde software snel, eenvoudig en transparant met elkaar verbindt. Daar geloven wij in.”

In de VS werkt het

Daniel Buczkowski: “In feite is Uber Freight een Marktplaats-app”

In Amerika lijkt Uber Freight te werken. Daar werken grote verladers als Heineken en LG er mee. Nu zijn er grote verschillen tussen de Amerikaanse transportwereld en de Europese. Aan de overkant is een veel groter deel eigenrijder die van vrachtje naar vrachtje rijdt. Die is geholpen met de Uber Freight app. Maar volgens Buczkowski zijn de verschillen tussen Europa en de VS ook weer niet zo groot. “In Amerika komen kleine partijen nauwelijks aan boord bij grote verladers. In Europa is het leeuwendeel van de transportbedrijven ook niet zo groot en ervaren zij in feite hetzelfde. Als ze al voor een grote verlader rijden, is dat heel vaak als sub-contractor (lees flexschil) van een grotere vervoerder. Daarbij zijn er een paar zaken die in ons voordeel werken: Wij becijferen de Europese vervoersmarkt op 350 miljard euro. En het is een markt waar een tekort aan laadruimte en chauffeurs is. Tegelijkertijd is er Europees sprake van een 21 procent leeg gereden kilometers. Binnen dat krachtenveld kunnen wij met onze goede software voor alle partijen wat betekenen.”


‘Als we de vervoerder niet genoeg betalen, komt die niet’


Voor verladers of vervoerders?

Daarmee manoeuvreert Buczkowski wel handig om de vraag heen of Uber Freight er nu voor de verlader of voor de vervoerder is. Want in feite is Uber Freight net zo’n third party logistics (3PL) als vele andere: het neemt verladers werk uit handen door voor een bepaald bedrag hun transportlogistiek over te nemen. Daarvoor heeft het in Nederland momenteel 100 man in dienst. Aan de andere kant van het platform staat de vervoerder die een rit kan aannemen voor de prijs die Uber er voor wil geven. Daartussen zit uiteraard een marge waarvan Uber moet leven. Gaat Uber nu de vervoerder uitknijpen om verladers met de laagste prijs te kunnen lokken? Of weet het juist betere prijzen voor de vervoerder te bedingen omdat het een probleem voor de verlader oplost, namelijk dat die moeite heeft om zijn goederen getransporteerd te krijgen? “Als wij verladers beloven, hun goederen te transporteren, moeten wij dat ook doen. Als we de vervoerder niet genoeg betalen, komt die niet en gaat dat niet lukken”, meent Buczkowski. “Onze prijzen zijn dus marktconform. Het zijn de aanvullende voordelen van ons systeem die de vervoerder over de streep moet trekken.”

En die voordelen zijn volgens Buczkowski groot. “De kleine vervoerder moet zich bij ons aanmelden. Hij krijgt pas na een screening toegang tot onze app. Daarop ziet hij niet alleen in één oogopslag wie er wat aanbiedt, wat de prijs is, en wanneer en waar het naar toe moet. Hij heeft daarmee in feite een 2PL-contact op een 3PL-platform. Maar hij weet ook dat hij na aflevering van de goederen door ons binnen zeven dagen betaald wordt. Verder beschikt hij plotseling over tracking and tracing en hij staat veel meer vooraan dan dat hij via een ander transportbedrijf zijn goederen krijgt aangeboden. Want de Uber-app werkt 24/7 en 30 procent van alle lading wordt buiten kantooruren op de app gezet. En daarvan wordt 24 procent binnen 20 minuten geboekt.”

Daarmee zou een kleine vervoerder minder afhankelijk van het rijden voor derden kunnen worden dan nu vaak het geval is. Dat zou uiteindelijk een bedreiging kunnen worden van transportbedrijven die nu met een grote flexschil opereren. Maar volgens Uber heeft ook de grotere vervoerder baat bij Uber Freight. “Voor hem werken dezelfde pluspunten. En een grotere vervoerder zal ons systeem mogelijk integreren met eigen TMS platform via een EDI of API standaard, want dat kan.” Ook is de grotere vervoerder nu nog in het voordeel omdat Uber Freight vooralsnog alleen werkt voor blokvrachten die van één adres naar één ander adres gaan. Dat hoeft niet alleen stukgoed te zijn. Uber Freight kan ook bulk- en tanktransport handelen. Later wil Uber Freight overigens wel deelladingen gaan aanbieden, daar wordt aan gewerkt.  

In Amerika werken 400.000 trucks met de app. Dat is goed te zien aan het dataverkeer van één dag.

Marktplaats app

Of Uber Freight hier groot gaat worden is natuurlijk een kip/ei vraag.  Buczkowski  spreekt over Uber Freight als een Marktplaats app: “Het is een zichzelf versterkende cirkel met een vliegwieleffect. Als wij meer verladers aantrekken, zijn we interessanter voor vervoerders en krijgt de cirkel meer dichtheid en komt het vliegwiel op gang. Daardoor wordt onze dienstverlening betrouwbaarder. Maar tegelijkertijd ervaart het totale transport ook minder leegkilometers wat de kosten aan die kant drukt.” Wat Buczkowski wel laat zien, maar niet expliciet vermeldt, is dat er daardoor volgens Uber voor lagere prijzen gewerkt kan worden. Dat zwengelt enerzijds het hele vliegwieleffect nog verder aan omdat het voor verladers steeds interessanter wordt via Uber te laten vervoeren. Maar daarmee zou Uber wel in toenemende mate de prijs op de markt kunnen dicteren. Hun algoritmes kunnen nu al de prijsontwikkelingen over een aantal dagen voorspellen. Naarmate er meer (Europese) data beschikbaar komen, wordt dat nog betrouwbaarder en daarmee ook dwingender.


‘Er ontstaat een vliegwieleffect als verladers en vervoerders zich aanmelden’


Marktconform

Maar zover is het nog niet. Voorlopig zal Uber zijn prijzen marktconform moeten houden wil het systeem überhaupt op gang komen. Daarbij is geen enkele vervoerder die zich aansluit op de Uber-app ook verplicht om ritten aan te nemen. Terwijl het aan de andere kant kan best kan zijn, dat hij er meer lucratieve transporten vindt dan als hij als charter rijdt of zijn leegritten via bijvoorbeeld Teleroute probeert te beperken. Daarmee zorgt Uber Freight voor een stuk fulfilment dat ook nog eens binnen een week betaalt. Dat is uniek en blijkbaar beschikt Uber over gigantische hoeveelheden geld.  Bijzonder, want het afgelopen jaar maakte het bedrijf alleen al op de taxi-app vijf miljard euro verlies… En omdat Uber eist dat de hele administratie elektronisch gaat, kan het ook de totale automatisering binnen het transport verder aanjagen. Dat is sowieso de toekomst waar een vervoerder aan zal moeten, want ‘technology drives transformation’, zoals Buczkowski zegt.

In Amerika werken er inmiddels volgens Buczkowski 400.000 trucks met de app. In Europa zegt Buczkowski dat het aantal deelnemers met 20 procent per week groeit maar aantallen geeft hij er niet bij. Inmiddels is Uber Freight ook voor de Duitse markt beschikbaar en is men sinds oktober in Polen gestart. Of dat voor de Nederlandse vervoerder goed nieuws is, zal moeten blijken.

TEKST: BERT ROOZENDAAL | FOTO’S: ROOZWORKS, UBER

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer