2G soms doorgevoerd bij Duitse transportbedrijven • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

2G soms doorgevoerd bij Duitse transportbedrijven

Transportbedrijven in Duitsland hanteren in sommige gevallen ook de 2G-regel. Dat mogen ze doen, hoewel het niet verplicht is. TLN zet op een rij wat je het beste kunt doen als je wordt geconfronteerd met de 2G-regel.

Om Duitsland binnen te komen, is de transportsector vrijgesteld van de coronamaatregelen. Er zijn geen grenscontroles en er hoeft geen vaccinatie-, herstel-, of testbewijs overlegd te worden. In alle deelstaten geldt verder voor grote delen van het openbare leven, zoals restaurants, horeca, winkels, musea, en veel gevallen ook hotels, de 2G- regel. Dit betekent dat er een vaccinatie- of herstelbewijs moet zijn om hier toegang toe te krijgen.

Het blijkt nu dat veel andere bedrijven, met name in de transportsector in Duitsland deze regel ook doorvoeren. Ondanks dat dit vanuit Duitse nationale wetgeving niet verplicht wordt gesteld, mogen bedrijven dat wel doen. Dat kan gevolgen hebben voor de inzet van werknemers naar deze bedrijven toe.

Vanuit werkgeversoogpunt mag je aan jouw werknemers vragen of ze gevaccineerd zijn, of eventueel bereid zijn om te testen. Je kunt aangeven dat het niet vaccineren of testen gevolgen kan hebben voor de werkomstandigheden. Je kunt ook aangeven dat bepaalde ritten alleen gedaan kunnen worden wanneer er een vaccinatie- of herstelbewijs is. Werknemers in Nederland zijn niet verplicht om antwoord te geven op zulke vragen. Werknemers mogen ook niet verplicht worden tot vaccinatie of tot testen. Twijfel je welke regels de opdrachtgever in Duitsland hanteert, overleg dan met je opdrachtgever over de mogelijkheden. Wellicht dat negatieve testresultaten toch geaccepteerd worden, of wellicht zijn er mogelijkheden voor de chauffeur om in de cabine te blijven, terwijl personeel op locatie de lading lost.

Let op: Duitse werknemers moeten sinds deze week een bewijs van vaccinatie of herstel overleggen, of – indien geen bewijs – twee keer per week een bewijs van negatieve test overleggen aan de werkgever. Werknemers die dat niet kunnen of willen bewijzen, zullen mogelijk dagelijks worden getest, voordat ze hun werkplek betreden.

Bron: TLN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer