Brexit uitgesteld tot 31 oktober • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Brexit uitgesteld tot 31 oktober

Na urenlang overleg hebben Europese regeringsleiders afgelopen nacht besloten Groot-Brittannië opnieuw uitstel te geven om de Brexit ordentelijk te regelen. De nieuwe deadline staat nu op 31 oktober.

Daarmee is na eerder uitstel nu ‘flextension’ een feit. De deadline van 31 oktober is weliswaar hard, maar eerder tot een oplossing komen mag ook. Dat is precies wat Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, voor ogen had, al sprak hij eerder nog van een jaar uitstel van de Britten.

De EU heeft met de laatste onderhandelingen de Britten wel wat strenger aangepakt. Het uitstel geeft hen weliswaar meer tijd, maar de uiterste deadline is wel net voor de nieuwe Europese Commissie aantreedt, en meerdere bronnen melden dat dit is om te voorkomen dat Groot-Brittannië weer een Eurocommissaris zou krijgen.

Het meedoen van het Verenigd Koninkrijk aan de Europese verkiezingen in mei was al een heet hangijzer in de onderhandelingen van woensdag. Vooral de Franse president Macron was tegen een verlenging omdat hij bang is dat Groot-Brittannië zeggenschap krijgt in het Europees Parlement.

Uit de onderhandelingen is wel duidelijk geworden dat een no-deal Brexit nu echt is afgewend. Althans, dat zeggen alle betrokkenen. Maar bij de Brexit is bijna nooit iets als het lijkt, zo blijkt wel uit dit tweede uitstel. To  be continued dus…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer