CAO BGV is AVV (inclusief FNV) • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

CAO BGV is AVV (inclusief FNV)

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de nieuwe CAO voor Beroepsgoederenvervoer algemeen verbindend verklaard. Daarmee is de nieuwe CAO een feit. De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 januari 2017 tot 1 januari 2020. Ook de FNV staat als partij vermeld in de nieuwe CAO, ondanks dat de vakbond pas laat instapte.

Alle betrokken cao-partijen zijn akkoord met de nieuwe cao. Deze partijen hebben vervolgens een verzoek ingediend bij het ministerie van SoZaWe om de cao ook voor alle bedrijven en werknemers die niet zijn aangesloten bij een werkgevers-of werknemersorganisatie te laten gelden. Dit verzoek is inmiddels gehonoreerd.

De lonen gaan met twee procent omhoog per 1 juli 2017, per 1 januari 2018 en per 1 januari 2019. Op diezelfde data wordt in drie stappen een extra periodiek aan alle loonschalen toegevoegd van uiteindelijk vier procent in totaal. Ook wordt er aan elke loonschaal een trede toegevoegd. Een ieder die één jaar of langer in de oude eindtrede van de loonschaal zat, zal in de nieuwe eindtrede worden geplaatst. De bruto loonkosten hierdoor gemiddeld met 2.89 procent stijgen.

De overurentoeslag van 130 procent blijft in de nieuwe cao bestaan. Eerder was er sprake van een verlaging naar 115 procent. Daarnaast geldt een toeslag van negentien procent  per gewerkt uur op de uren tussen 21.00 en 05.00 uur.  In de oude cao was dit een bedrag van 2,66 euro per uur ongeacht de loonschaal en van toepassing tussen 20.00 en 04.00 uur. Dit betekent dat een chauffeur in loonschaal D6 er bruto 0,99 euro per uur op vooruit gaat indien er binnen dit tijdvak wordt gewerkt.

De publicatie van de AVV in de Staatscourant laat zien dat er wel nog bedenkingen zijn ingebracht tegen de AVV. Zo zouden de vakbonden en hun leden niet voldoende representatief voor het totaal aantal werknemers in de transportsector. Het ministerie zegt daar echter tegen dat de Wet AVV en het Toetsingskader AVV geen representativiteitseisen voor werknemersorganisaties kennen.

Ook het feit dat FNV lange tijd, zelfs bij het indienen van het AVV-verzoek, geen partij was bij de CAO werd als kritiekpunt ingediend. Daarop zegt het ministerie: “FNV is na de indiening van het avv-verzoek als partij tot de cao toegetreden. Een verzoek tot avv kan worden aangevraagd door één of meer werkgevers of door één of meer verenigingen van werkgevers of werknemers die partij zijn bij de cao. Voor de indiening van het avv-verzoek is het derhalve niet relevant dat FNV nog geen partij was bij de cao.”

2 reacties op “CAO BGV is AVV (inclusief FNV)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer