Definitief: Duitsland verbiedt cabinekamperen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Definitief: Duitsland verbiedt cabinekamperen

Duitsland heeft definitief een verbod ingesteld op het doorbrengen van de normale weekendrust van 45 uur in de cabine. Dat melden diverse media in Duitsland. TLN vindt de invoering ‘zorgelijk’ en wil dat cabinekamperen nu ook in Nederland verboden wordt.

De Duitsers hebben de nieuwe regelgeving op 23 mei gepubliceerd en deze is op 25 mei ingegaan. Wie komend weekend 45 uur in de cabine wou gaan doorbrengen op een Duitse parking kan dat dus vergeten.

​TLN zegt de invoering zorgelijk te vinden en bepleit om, onder deze omstandigheden, ook in Nederland de 45 uur rust in de cabine niet meer toe te staan. In België en Frankrijk geldt dit verbod namelijk al en met de invoering in Duitsland verwacht TLN dat, zonder een verbod in Nederland, de parkeeroverlast hier enorm wordt.

De nieuwe wet houdt in dat chauffeurs die gedwongen worden om in de buurt van het voertuig te blijven en te overnachten, zonder dat er een bed ter beschikking is, volgens de nieuwe wet in overtreding zijn . Dit vanuit de gedachte dat chauffeurs op deze wijze niet voldoende kunnen uitrusten. Eventuele boetes gelden zowel voor chauffeurs als werkgevers en bedragen respectievelijk 60 en 180 euro voor elk uur dat de chauffeur niet rust. Duitse media melden dat het met het uitdelen van boetes voorlopig nog wel mee zal vallen.

Voor vervoerders kan de Duitse wetswijziging volgens TLN betekenen dat vervoer van, naar en door Duitsland opnieuw georganiseerd moet worden. TLN adviseert vervoerders dan ook contact op te nemen met de betreffende opdrachtgevers om de eigen situatie nader te bekijken.

Op woensdag 31 mei worden voorstellen vanuit de Europese Commissie verwacht rondom wetgeving in het wegvervoer. Daar zal naar verwachting ook een voorstel bijzitten voor de 45 uur rust in de cabine.

Bron: TLN

6 reacties op “Definitief: Duitsland verbiedt cabinekamperen

 • Henry

  Dus als ik het goed begrijp mag je met een bed in de auto wel 45 uur pauze maken!!

 • Cees Bruijn

  Wat een mooi bericht. Nu gaat hey de werkgever dus geld kost van een hotel.

 • Poppe

  En hoe zit het met de chauffeurs die moeten wachten op lading? Soms staan MOElanders wel 2 week op een lading te wachten en dat wachten doen ze dus in hun cabine maar dan hebben ze dus geen wekelijkse 45 uur weekendrust

 • Willem

  Deze regelgeving llijkt me niet of nauwlijks uitvoerbaar

  Waar moet een chauffeur zijn auto parkeren en wie zit er te wachten op deze klanten , ze hebben het er zelf naar gemaakt dat ze nergens meer welkom zijn

  Ik kan me niet voorstellen dat men in Duitsland niet op de hoogte is van de fatsoensnormen die deze lieden er opna houden afgezien van het uitgavepatroon , deze mensen zijn totaal niet interesant voor de horeca in het

  Het gaat niet om tientallen maar om honderden chauffeurs die op zoek moeten naar een kamer

  De goeie welwillende beschaafde en die zijn er ook worden hier de dupe van omdat alles over een kam geschoren wordt ,

 • Thierry

  dat haalt niks uit,dan gaan ze gewoon doen zoals ze doen in frankrijk en in belgie,ze gaan dan ergens ten lande of in de industriezones zich wegsteken,daar word niet gecontroleerd,controles gebeuren enkel op de autostradeparkings,,,, volgens mij is de beste oplossing één weekendrust van 24h toestaan in het buitenland,volgende weekendrust 48h in het land waar het trekkend voertuig staat ingeschreven en dit voor alle europese chauffeurs gelijk.

 • Ed

  Het zal niet mee vallen om al die plat petten te laten overnachten huren ze 1 hotelkamer met 2 bedden waar ze met zijn zessen gaan slapen .nou dan neem ik maandag vrij dan zijn ze zeker niet uitgerust als nl niet mee doet dan wordt het rond de grens streken een zooitje overal Trucks op de industrie terreinen en wie ruimt hun rommel op .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer