Dreigend tekort douanespecialisten bedrijven • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Dreigend tekort douanespecialisten bedrijven

Er dreigt een tekort aan douanespecialisten bij handels- en productiebedrijven. Veranderingen in het internationale speelveld zorgen er voor dat deze specialisten steeds belangrijker worden voor bedrijven die internationaal ondernemen. Dit stelt ondernemersvereniging Evofenedex, die de brexit en de Russische sancties als actuele voorbeelden noemt.

Ruim twee miljoen Nederlanders werken in de export en hun aantal groeit gestaag. Inmiddels verdienen zij een derde van ons nationaal inkomen. Ontwikkelingen elders in de wereld raken hun werk direct. Zo stapt Groot-Brittannië, de op twee na-grootste handelspartner van Nederland, door de brexit uit de Europese douane-unie. Vandaag werd bekend dat de Britten na de brexit een tijdelijke douane-unie willen houden. Ook de handel met Rusland werd door de sancties ingewikkelder. Tegelijkertijd legt de douane steeds meer verantwoordelijkheden bij bedrijven zelf meer. Tot slot zorgen nieuwe markten als Iran en Cuba voor kansen.

Handels- en productiebedrijven die internationaal ondernemen, hebben douanespecialisten in dienst. Zij moeten de in- en uitgaande goederenstromen begeleiden of douaneaangiften invullen. De ‘declaranten’ moeten vaak ook de wetgeving juist kunnen interpreteren om zelfstandig aangiftes te kunnen doen. Evofenedex concludeert dat investeringen in douanespecialisten van bedrijven noodzakelijk zijn om ook de komende jaren een goed geoliede goederenstroom over de grens te kunnen realiseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer