Ga naar hoofdinhoud

Duitse transportbedrijven eisen 100 miljoen euro in kartelzaak

Meer dan 200 Duitse transportbedrijven hebben een claim van rond de 100 miljoen euro neergelegd bij de truckfabrikanten DAF, Daimler, Iveco, MAN en Volvo/Renault. Het is de eerste grote claim van verzamelde transporteurs in Europa na de zaak rond prijsafspraken tussen de fabrikanten.

De transportbedrijven lopen in de claim aan de hand van een vereniging die voluit ‘Verein zur Förderung des Wettbewerbs und lauteren Verhaltens im Speditions-, Logistik- und Transportgewerbe’ heet. Die heeft de afgelopen 8 maanden haar huiswerk gedaan en in overleg met een gespecialiseerd bureau in kartelzaken berekend voor hoeveel geld de transporteurs, die samen een wagenpark van rond de 9.000 vrachtwagens hebben, te veel hebben betaald.

Het bureau kwam na veel rekenen tot de conclusie dat de betaalde aanschafprijs voor vrachtauto’s van 15 ton tot 20 procent te hoog was. Bij 18 tonners lag de betaalde prijs 15 tot 17 procent boven de marktprijs. Volgens de vereniging betekent een gemiddelde aanschafprijs van 75.000 euro per vrachtwagen en daar bovenop een teveel betaalde waarde van 15 procent, dan is er rond de 100 miljoen euro te veel betaald. Dat verklaart dan ook de hoogte van de claim.

Afgelopen zomer legde de Europese Commissie aan de Europese truckfabrikanten, met uitzondering van Scania en klokkenluider MAN, een boete op van bij elkaar 2,93 miljard euro wegens verboden prijsafspraken over trucks. Het dossier gaat terug tot 1997.

In Nederland bereidt brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) een soortgelijke claim voor. Die kan oplopen tot zo’n 1,2 miljard euro: de extra kosten die gemoeid waren met de aankoop van 240.000 vrachtwagens in de veertien jaar dat het kartel actief was. “Of we dat bedrag daadwerkelijk gaan claimen is de vraag. We moeten een heleboel bedrijven bij elkaar krijgen, en er zijn ook andere claimorganisaties mee bezig”, zegt een woordvoerder van TLN. Wanneer de brancheorganisatie met de claim komt, is nog onduidelijk. “We zijn bedrijven aan het werven om mee te doen. We vertegenwoordigen nu de eigenaren van enkele tienduizenden vrachtwagens en we verwachten een verdubbeling van dat aantal.”

Analytici zijn tot nu toe sceptisch over het succes van claims als deze. Een eventueel te hoog aanschafbedrag zou vaak teniet worden gedaan door de soms hoge kortingen die truckfabrikanten hun afnemers verlenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer