Ga naar hoofdinhoud

Minder vlees in koelcontainers naar Nederland

De overzeese aanvoer van gekoelde en bevroren goederen in containers is in 2015 voor het eerst in vijf jaar tijd gedaald. Van deze goederen werd 7,3 miljoen ton gelost in Nederlandse zeehavens, ruim 5 procent minder dan in 2014. Er werd vooral minder vlees aangevoerd. Dit meldt CBS.

In 2015 werden elke maand meer dan 28 duizend containers met gekoelde en bevroren producten op de Nederlandse kades gezet. In deze containers zit ruim 600 duizend ton aan producten. Het gaat vooral om voedsel, maar ook om andere producten zoals bijvoorbeeld medicijnen, elektronica en films. Het gecontroleerde klimaat in speciale koelcontainers (de zogeheten reefercontainer) vormt voor dit soort producten een bescherming tegen temperatuurschommelingen tijdens de reis.

Aanvoer-over-zee-van-koel-en-vriescontainers-16-04-28

Niet alle producten die in een Nederlandse zeehaven worden gelost zijn ook daadwerkelijk bestemd voor Nederland. Het grootste deel wordt via de Nederlandse zeehavens verder verspreid door Europa. Vanuit Europa komen ook goederen naar Nederlandse zeehavens om naar een ander continent te worden verscheept. CBS kan geen uitsplitsing maken tussen het deel van de lading dat voor Nederland is bestemd en het deel dat verder reist. Ongeveer een derde van alle aangevoerde lading wordt weer via zee afgevoerd, van de overige lading is de bestemming niet bekend.

Aanvoer-over-zee-van-gekoelde-en-bevroren-producten-16-04-28

Er werd vooral minder diepgevroren vlees aangevoerd. Deze categorie, goed voor circa 16 procent van de aangevoerde vracht in gekoelde containers, daalde met meer dan 20 procent. Van gevogelte (kippen- en kalkoenenvlees) werd in 2015 bijna 300 duizend ton minder aangevoerd, maar met in totaal 500 duizend ton is dit nog altijd de meest aangevoerde vleessoort. Van de andere vleessoorten, waaronder rund- en varkensvlees is de aanvoer nagenoeg gelijk gebleven.

Ook vis en zuivel werd minder aangevoerd. De aanvoer van niet-voedsel in gekoelde containers nam eveneens af, met 15 procent. De aanvoer van fruit, met ruim 50 procent de belangrijkste goederensoort, groeide in 2015 nog met bijna 3 procent. Ook werden er meer containers met groente gelost.

Land-van-herkomst-van-diepgevroren-vlees--16-04-28

Brazilië is met ruim 500 duizend ton veruit het grootste aanvoerland van vlees in containers. Wel is er 146 duizend ton lading minder aangevoerd in 2015. De aanvoer van bevroren vlees uit Frankrijk naar de Nederlandse zeehavens is bijna geheel opgedroogd. Mogelijk gebruiken verladers nu andere zeehavens in Frankrijk of in Europa voor het intercontinentale transport, waardoor het voortransport naar een grote containerhaven zoals Rotterdam niet meer noodzakelijk is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer