‘Ook bij platooning chauffeur nodig’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Ook bij platooning chauffeur nodig’

Bij de aankondiging van proeven met truckplatooning wordt nog wel eens gemopperd dat dat ‘natuurlijk’ weer ten koste gaat van de chauffeur. Maar dat is verkeerd gedacht, zegt DAF’s Ron Borsboom, nauw betrokken bij de Britse proef met platooning. “Truckplatooning vervangt geen chauffeur.”

“DAF vindt het een eer om voor de Britse overheid een bijdrage te mogen leveren aan de door de TRL geleide veldtest met drie platoonende trucks,” zegt Ron Borsboom, lid van de raad van bestuur en verantwoordelijk voor productontwikkeling bij DAF Trucks. “Deze proeven zullen onze kennis en inzicht van de voordelen die platooning kan bieden verrijken terwijl we tegelijkertijd het Britse Ministerie van Transport ondersteunen door het bewijs te leveren hoe platooning de efficiëntie in het transport verbetert. Maar laat ik wel duidelijk zijn. We hebben nog heel veel technische ontwikkeling voor de boeg voor we in staat zullen zijn platooning werkelijk aan de markt te kunnen aanbieden. Dat laat onverlet dat deze proef een belangrijke en noodzakelijke stap is die we moeten maken,” aldus Borsboom.

Daar voegt Borsboom nog aan toe dat er ook nog heel veel geëvalueerd moet worden op het gebied van regelgeving, aansprakelijkheid en de acceptatie van platooning door het publiek. “Het strekt de Britse regering dan ook tot eer dat zij nu dit belangrijke en waardevolle initiatief nemen.”

“Truckplatooning vervangt geen chauffeur”, is Borsbooms stellige overtuiging. “Elke truck vraagt om een man of vrouw in de cabine,” zegt hij. “Op de secundaire wegen en in de stedelijke omgeving, moet een chauffeur de controle over het voertuig hebben. Truckplatooning is voornamelijk bedoeld als een efficiënte oplossing voor de lange afstand op de hoofd- en snelwegen. Maar zelfs dan zullen de bestuurders nog special getraind moeten worden in het overnemen van de controle over het voertuig als dat nodig is en het vervullen van andere werk gerelateerde taken. Truck platooning is niet het begin van het einde van het vak als vrachtwagenchauffeur. Het ontlast de werkdruk van de persoon achter het stuur. Het verkeer wordt steeds drukker en drukker en eist steeds meer van de bestuurder. Intelligente systemen als truckplatooning gaan de chauffeur helpen met deze uitdagingen om te gaan.”

9 reacties op “‘Ook bij platooning chauffeur nodig’

  • W. van der Veer

    Als iemand met een personenauto wil inhalen, is hij/zij dan verplicht om de hele rij in te halen? Of zal platooning alleen toegepast worden op snelwegen met tenminste 3 rijbanen?

    1. Rafael

      Platooning vervangt zeker geen chauffeur stel je moet 1200 kilometer en je rijd 10 uur per dag bijvoorbeeld van 3 sochtends tot 1 dat is best lang concentreren en ook als je na die 10 uur moet lossen. Het is misschien niet altijd leuk autonoom rijden maar als je 40 procent in platoon modus rijd rijd je zelf nog altijd de grootste gedeelte en denk er maar eens over na een chauffeur maakt 60 uur per week dus werken 12 uur per dag en dat doen de kantoor mensen niet. Deze jongens moeten lang concentreren en dan heb je ook nog bazen die zeggen je rijd maar 10 uur achter elkaar zonder pauzes een beetje of eigenlijk HEEL ERG VEEL RESPECT VOOR DE CHAUFFEURS MAG WEL het zijn mensen die niet elke avond thuis voor de buis zitten dus denk er als automobilist er maar goed over na

  • Floris Ooms

    Mij lijkt als reactie op W.van der Veer dat personenauto’s en bestelbusjes een hele colonne moeten gaan inhalen te gelijk net zoals een colonne militaire voertuigen.
    Men moet de wetgeving zodanig aanpassen dat die het zelfde wordt als van militaire voertuigen/colonnes. Het is ook raadzaam om op de achterbumper dan een automatische lichtkrant te hebben welke de tekst ‘PLATOONING’ laat schijnen zodra er een platooning gevormd wordt of in gereden wordt.
    Bestuurders van andere voertuigen weten dan dat ze alles in moeten halen en niet de platooning mogen onderbreken.

    De automatische lichtkrant moet doven zodra de platooning wordt opgeheven wordt.

  • Martin

    Ik weet van een kennis die lobby’t in Brussel dat omstreeks 2027 particulieren niet meer in een personenauto mogen rijden. Men is al jaren aan het onderzoeken hoe men het openbaar vervoer kan stroomlijnen en flexibiliseren naar de behoefte van de forens. Dit heeft indirekt ook te maken met het Kyoto verdrag, zodat de uitstoot drastisch wordt verminderd. Dus op de snelwegen rijden straks uitsluitend bussen en trucks.

  • mallants

    ik vraag mij af waar jullie deze willen gaan laten rijden en of dit nut heeft , grote stukken autosnelweg misschien maar voor Belgie dat meer afritten op korte duur heeft ? Eens men weet dat deze trucks automatische afstand houden ( en nooit een gat kunnen dichtrijden ) zal hier door mensen met een Arabische rijstijl serieus misbruik gemaakt worden , en voor bij steken en kort invoegen voor de truck zal geen probleem meer zijn.

  • p.schuddebeurs

    Hallo Martin,
    Geloof je zelf nog in sprookjes. Dat laten de personenwagen fabrikanten echt niet gebeuren. Zou b.v. Tesla op het verkeerde paard hebben gewed? Dat geloof je toch zelf niet!? Het probleem zit hem ook niet zozeer in het inhalen, als wel in het in -en uitvoegen. Ook daarmee kunnen de elektrische personenwagens die met platooning systemen zijn uitgerust gerust in meerijden. En dat ze een dergelijk systeem willen uittesten en in willen voeren in het jaar 2027, wel, daar kan ik mee leven.Maar voorlopig tuf ik nog fijn met mijn autootje op eigen kracht over Europa”s wegen. Het zal mijn tijd wel duren. De reactie van Floris Ooms vind ik veel waardevoller, maar ieder zijn mening,toch?
    Veilige verkeersgroet,
    Peter Schuddebeurs.
    gep. transporteur

    1. Martin

      Ik begrijp uw reaktie Hr Schuddebeurs. Zo.reageerden de mensen ook op.de.komst van de eerste telefoon waar je slechts mee kon bellen. Binnen enkele jaren kon je er TV op.kijken en emails versturen. We zullen zien. Ik geloof zelf dat we over 10 jaar niet meer in onze auto zitten. Behalve de mensen op het platteland uiteraard.

      1. p.schuddebeurs

        Martin,
        Ik kom nog uit de tijd dat wij communiceerden met rookwolken.(grapje) De enkele jaren die u hier noemt om te bellen zonder te kunnen antwoorden slaan natuurlijk nergens op. Mijn 1e Motorola van 1989 heb ik hier nog liggen. Daarna kwam Nokia, maar ook daar kon ik nog steeds geen faxen en foto’s mee versturen. Ik bedoel hiermee te zeggen dat uw enkele jaren enkele 10 tallen jaren zijn geworden en dat is precies het antwoord op mijn stelling en die van de heren v.d.Veer en Ooms. Ik ben het met u eens dat de wetenschap met snelle schreden vooruit gaat, maar of dit allemaal te realiseren is binnen 10 jaar. Ik weet niet of ik het nog meemaak,maar de toekomst zal het leren. Voor mij is hiermee van mijn zijde de discussie gesloten.
        Vriendelijke groet,
        Peter Schuddebeurs.

  • W. van der Veer

    Ik zie de personenauto, bestelauto en vrachtauto in zijn huidige vorm – misschien sommige met een alternatieve aandrijving – nog niet door digitale mobiliteit vervangen worden. Ook niet over 10 jaar. Dat de auto in een binnenstad een onding is door parkeernood, is al jaren het geval, maar dat wil niet zeggen dat de automobiel in al zijn vormen daarbuiten in de nabije en middellange toekomst gemist kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer