Er wordt toch een vervolg gegeven aan de accijnsteruggaveregeling voor LNG. Deze wordt door het ministerie van Financiën stopgezet, maar in het vrijdag verschenen Klimaatakkoord wordt gezegd dat er een vervolg komt in de vorm van een compensatieregeling.
Het stopzetten van de teruggaveregeling werd door vrijwel iedereen als onbegrijpelijk gekenschetst en leidde meteen tot een lobby tot voortzetting van de regeling. Stakeholders zeiden tijdens de TTM.nl Summit dat ‘LNG in zijn achteruit stond’. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lijkt nu verder te gaan waar het ministerie van Financiën ophield. I&W komt daarmee ondernemers tegemoet met een verlenging van de regeling zodat de koplopers die hebben geïnvesteerd in LNG niet ineens worden gedupeerd. De regeling wil daarnaast de ontwikkeling van bioLNG te stimuleren.
Robert Goevaers – voorzitter van het Nationaal LNG Platform – is het afgelopen jaar betrokken geweest bij de totstandkoming van dit akkoord en is hierover redelijk tevreden: “Deze nieuwe regeling biedt de mogelijkheid om de huidige LNG-trucks en LNG-tankstations in bedrijf te houden en internationaal door te groeien. In Zuid Europa is de markt booming. In België is LNG accijnsvrij en in Duitsland is er vrijstelling van Maut waardoor het voordeel kan oplopen tot 15.000 euro per jaar. Hier schakelen veel transporteurs over op LNG. Dat betekent ook dat door ‘economy of scale’ de meerprijs van de LNG-truck zal afnemen.”
Lees hier de gevolgen voor de transport- en logistieke sector van het voorgenomen Klimaatakkoord.