VIDEO – De truck die autonoom uitwijkt? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – De truck die autonoom uitwijkt?

Wabco en ZF presenteren op de komende IAA een bijzonder nieuw product: Evasive Maneuver Assist (EMA). Het houdt in dat de vrachtwagen zelfstandig, aangestuurd door tal van sensoren en al bestaande veiligheidssystemen, een kop-staartbotsing kan voorkomen door tijdig uit te wijken.

ZF presenteerde onlangs net als twee jaar geleden een eigen ‘Innovation Truck’. Daarop zit naast Highway Driving Assist (HDA), een toepassing die het mogelijk maakt autonoom te rijden, ook Evasive Maneuver Assist (EMA). Op FirstSpirit_14670956535002016-06-28_2_ZF_Innovation_Truck_Partnership_WABCOelke nieuwe truck die momenteel op de markt wordt gebracht moet verplicht de volgende zaken zitten: Electronic Stability Control (ESC), Advanced Emergency Braking Systems (AEBS) en Lane Departure Warning systems (LDW). Daarmee moeten kop-staart botsingen in files, vaak met de meest gruwelijke gevolgen, voorkomen. Maar wat nu als de afstand tot de voertuigen voor de truck zo klein is dat volop remmen ook niet meer helpt, dachten ZF en Wabco. Daarom is EMA ontwikkeld. Als de inzet van AEBS niet meer voldoende is, komt EMA in actie. Het neemt de controle over het stuur over en stuurt de kant op die de chauffeur na aangeven van het waarschuwingssignaal in het display aangeeft. Dat lijkt dus niet helemaal autonoom, maar het hoeft maar een minieme indicatie te zijn en de truck stuurt zelf naar een lege rijstrook of naar de berm. Dat kan zelfs op volle snelheid, zeggen ZF en Wabco.

Natuurlijk kun je van EMA zeggen dat het wéér een motie van wantrouwen aan het adres van de chauffeur is. “Maar het helpt de chauffeur juist”, zegt Mitja Schulz van ZF. “Juist bij plotselinge uitwijkmanoeuvres bestaat de kans dat de chauffeur te laat of te weinig stuurt, of juist te veel. Dat kan allemaal fikse gevolgen hebben.”

 

Eén reactie op “VIDEO – De truck die autonoom uitwijkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer