Wordt de Brexit toch wéér uitgesteld? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Wordt de Brexit toch wéér uitgesteld?

Het aantal Nederlandse ondernemers dat is voorbereid op de impact van Brexit lijkt zich te stabiliseren. Dat blijkt uit de laatste KVK Brexit Barometer over het derde kwartaal van 2019. 33 procent van de ondernemers is goed voorbereid (was 32 procent in tweede kwartaal), 51 procent is enigszins voorbereid (was 54 procent) en 16 procent geeft aan niet voorbereid te zijn op Brexit (was 14 procent). De KVK Brexit Barometer bevraagt alleen ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk (VK).

De KVK Brexit Barometer geeft ook de inschatting van de toekomstige situatie weer die Nederlandse ondernemers maken. Ook deze inschatting van de toekomstige situatie stabiliseert ten opzichte van het voorgaand kwartaal. 27 procent schat de toekomstige situatie in als (zeer) goed, 49 procent denkt hier `neutraal’ over en 24 procent beoordeelt deze als (zeer) slecht.

Signaleerde de KVK Brexit Barometer in Q2 nog een toename in de mate waarin ondernemers zich voorbereidden op Brexit, in Q3 zien we dus dat zowel de voorbereiding als de inschatting van de toekomstige situatie zich stabiliseert.

Er is altijd nog een groep ondernemers die zegt niet voorbereid te zijn op Brexit. KVK adviseert deze ondernemers zich alsnog te laten informeren via www.Brexitloket.nl, het gezamenlijke loket van KVK, de RvO en de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Buitenlandse Zaken. Via het Brexitloket is ook het Brexit E-Magazine te downloaden, waarin concrete tips en adviezen, to do-lijstjes en nuttige links te vinden zijn.

Maar liefst 39 procent van de Nederlandse ondernemers die zakendoen met het VK verwacht dat de uiterste datum van het uitstel dat de EU het VK heeft gegeven, namelijk 31 oktober, wordt uitgesteld. Verder acht 17 procent van de ondernemers het scenario dat de VK de EU met afspraken gaat verlaten als meest waarschijnlijk, 14 procent denkt dat het VK in de EU blijft en 9 procent weet het niet. 20 procent van de ondernemers verwacht dat het VK na 31 oktober zonder afspraken uit de Europese Unie gaat, het zogeheten no deal-scenario.

Op de vraag: ‘In het geval dat er géén deal komt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk; ziet u dat voor uw bedrijf dan als een kans of als een bedreiging?’ antwoorden de ondernemers verschillend. Uit de KVK Brexit Barometer blijkt dat 14 procent van de Nederlandse ondernemers een no deal als een kans ziet, waar 18 procent van deze doelgroep een no deal juist als een bedreiging ervaart. 22 procent ziet no deal als zowel kans als bedreiging en 38 procent ziet no deal noch als een kans, noch als bedreiging. 8 procent weet het niet.

Mocht het op 31 oktober komen tot een no deal dan staat KVK klaar voor de Nederlandse ondernemers. Op vrijdag 1 november is KVK van 0.700 tot 21.00 uur telefonisch bereikbaar via het Brexitloket om vragen van ondernemers te beantwoorden. Ook in het weekend is KVK zowel op zaterdag als zondag telefonisch bereikbaar via het Brexitloket van 08.30 tot 17.00 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer