Ga naar hoofdinhoud

DAF zet ADAS-systemen standaard op elke nieuwe truck

DAF Trucks verhoogt de veiligheid en het chauffeurscomfort van alle nieuwe DAF-modellen verder met een volledige serie nieuwe Advanced Driver Assistant Systems (ADAS). Deze nieuwe systemen zijn vanaf januari 2024 standaard op elke DAF XB, XD, XF, XG en XG⁺.

De nieuwste generatie Advanced Emergency Braking System (AEBS) maakt gebruik van zowel een radar als een camera en kan nu ook volledig autonoom een noodstop maken om zo een aanrijding met kwetsbare weggebruikers vóór het voertuig te voorkomen. De nieuwe Drive-off Assist functie maakt gebruik van een extra radar. Het waarschuwt de chauffeur voor kwetsbare weggebruikers dichtbij de truck als het voertuig stilstaat of wegrijdt.

De Event Data Recorder legt beelden en gegevens vast wanneer de AEBS-remwaarschuwing wordt geactiveerd en de DAF Side & Turn Assist waarschuwt voor voetgangers, fietsers of voertuigen die zich in de dode hoek van het voertuig bevinden, ook als dat helemaal aan het einde van de trailer is.

Verder wordt elke nieuwe DAF uitgerust met Speed Limit Recognition, dat de chauffeur informeert over de actueel geldende maximum snelheid en waarschuwt als te snel wordt gereden. Het Lane Departure Warning System helpt gevaarlijke situaties te voorkomen door te waarschuwen voor mogelijk onbedoelde rijstrookwisselingen.

De nieuwe Rear View Camera laat op een display in de cabine zien wat aan de achterzijde van de truck gebeurt. De (optionele) High Beam Assist dimt automatisch het grootlicht bij tegemoetkomend verkeer of verkeer op de eigen rijbaan. Een functionaliteit die uit vorige DAF-voertuigen is overgenomen, is het Emergency Stop Signal, dat andere weggebruikers met knippende alarmlichten waarschuwt indien de truck sterk afremt.

Ook wordt een aantal nieuwe zaken geïntroduceerd om de veiligheid van de chauffeur te vergroten. De nieuwe DAF Drowsiness Detection beoordeelt de alertheid van de man of vrouw achter het stuur en waarschuwt als een pauze nodig is. Verder kunnen trucks worden voorbereid op de montage van een Alcohol Interlock. Dit maakt de installatie mogelijk van een hulpmiddel dat de motor alleen laat starten na een negatieve alcoholtest.

Patrick Dean DAF
Patrick Dean

Patrick Dean, lid van de Raad van Bestuur van DAF en chief engineer: “Op het vlak van zowel de passieve als de actieve veiligheid loopt DAF voorop. Ongeëvenaard direct en indirect zicht, ongekend sterke cabines en toonaangevende ergonomie worden nu gecombineerd met een volledige reeks nieuwe Advanced Driver Assistance Systems. Daarmee versterken we onze leidende positie op het gebied van veiligheid verder. Dat is niet alleen van het grootste belang voor de eigenaar en chauffeur van onze serie Nieuwe Generatie DAF trucks – maar komt ook de veiligheid van alle andere weggebruikers ten goede. Met de nieuwe systemen die we vanaf januari standaard leveren, zetten we beslist de nieuwe maatstaf op het gebied van veiligheid.”

6 reacties op “DAF zet ADAS-systemen standaard op elke nieuwe truck

 • Rob

  Als dat net zo goed werkt als bij het huidige en vorige type, laat dan maar zitten.

 • ScuderiaNL

  “De Event Data Recorder legt beelden en gegevens vast..”

  Zelfs de beelden worden opgeslagen, big brother is watching You..

 • Mike Bakker

  Een goed begin van veiligheid, zou je al kunnen bereiken van een waarschuwingstoon die maar 2 keer gaat ipv bij een storing niet weg te drukken is en je de rest van de reis alleen nog maar tededem tededem hoort

 • E. Everts

  Ze kunnen beter dat vreselijke tedemtedem eruit halen

 • Marcel H.

  Zeker geen voorstander.
  Bij nauwe doorgangen, zoals bij Baustelles op de Duitse Autobahn met links en rechts vangrails/obstakels, maakt de XD nu al regelmatig vergissingen.
  Hij ‘denkt’ dan een obstakel te zien en voert zelfstandig een rem-actie uit.
  Zomaar, vanuit het niets. Gevaarlijk, onnodig en het achterop komende verkeer laat je onnodig schrikken.
  Gelukkig is tededem nu verleden tijd. In plaats daarvan krijg je op de meest onverwachte momenten de melding ‘motorstoring’, met daarbij een geluids-gong en het radio-geluid dat tijdelijk afneemt in volume. Is helaas niet weg te drukken.

  Verder onlangs afgesleept geweest met een vrijwel nieuwe XF n.a.v. een kapotte brandstof inspuitpomp. Na een rode ‘STOP’ melding gelijk gebeld met Daf Eindhoven.
  Alhoewel de motor nog goed liep mocht ik geen meter meer rijden. Reparatie gelukkig gelijk de volgende ochtend uitgevoerd. Veel tijd verloren daardoor.

  Fijne auto’s verder, maar mijn vertrouwen heeft toch wat deuken opgelopen.

 • Cziclou

  Wie verzint toch al die meldingen en waarschuwingen?
  Mensen die op kantoor zitten zeker en nooit hoeven te rijden in die auto’s?
  Als je geen adhd hebt krijg je het wel door de moderne vrachtwagens met al die (loze) meldingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer