Exclusief: even binnenkijken bij de DAF Electric Truck Assembly • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Exclusief: even binnenkijken bij de DAF Electric Truck Assembly

TTM.nl ging onlangs op bezoek bij DAF Trucks voor een interview met de nieuwe president-directeur, Harald Seidel. Hij nodigde ons meteen uit om even te kijken bij de nieuwe Electric Truck Assembly, DAF’s eigen fabriek voor elektrische trucks.

Daar was op het moment dat wij binnen kwamen de verf amper droog, maar de eerste elektrische XD’s werden al geassembleerd.

De Electric Truck Assembly bestaat uit twee delen. Duidelijk zichtbaar op de foto’s is de assemblagelijn. Daar komen de voertuigen binnen vanaf DAF’s normale productieproces. “Dat klopt. De elektrische DAF’s, de XD en ook de XF, worden gewoon gebouwd tussen de DAF’s met verbrandingsmotoren. Pas als de aandrijflijn moet worden ingebouwd, komen ze naar de ETA”, vertelt Seidel.

Parallel aan de assemblagelijn vindt de montage van de elektromotor en de regelmodules plaats. Die worden, samen met de accupakketten, ingebouwd in de binnengerolde DAF chassis, die daarvoor natuurlijk optimaal voorbereid zijn.

Bij het bezoek van TTM.nl aan de Electric Truck Assembly, in november van dit jaar, werden er al enkele XD’s Electric geassembleerd. “Dit is een pre-serie, deze trucks gaan vanaf januari in een veldtest rijden bij Nederlandse vervoerders”, legt Seidel uit. De eerste bestelde XD’s worden in april op mei van 2023 afgeleverd. De XF Electric volgt in het derde kwartaal van dit jaar.

Er rollen nu dus nog maar mondjesmaat elektrische trucks uit de ETA, maar DAF heeft deze hal gebouwd op een jaarproductie van 2.500 elektrische DAF’s. “Dit zijn echt de eerste modellen die we bouwen”, zegt Seidel, “maar uiteindelijk moeten het er vele duizenden worden.”

Foto’s: Koos Groenewold

Eén reactie op “Exclusief: even binnenkijken bij de DAF Electric Truck Assembly

  • H.Heemskerk

    Hallo wij hebben 2 elektrische vrachtwagen s. Gemeenten Amsterdam. Maar ik rij er zelf niet op wel jammer. Maar ze halen niet volledig 8 uur werkend. Maar slechts 4 a 5 uur. Waarom hebben ze geen oplaat antenne zo als bij de bussen van het gvb. Om zo snel kunnen ladden. Zoals we koffie pauze hebben 30 min en zo ook in de 2 de pauze 45 mijn kunnen laden. Of ergens in de wijken van Amsterdam een laad stations temaken voor onze elektrische voertuigen. In plaats van een het stekkeren gaat telangzaam. Maar zo maak je Amsterdam meer groener met laadpalen in de wijken. Ik wil alleen maar mee denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer