VIDEO – Scania heeft primeur met vuilnisauto op waterstof • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Scania heeft primeur met vuilnisauto op waterstof

Scania laat als allereerste in Zweden een vuilniswagen rijden op waterstof. De waterstoftruck doet momenteel dienst in de straten van Göteborg.

De truck, die gerecycled materiaal ophaalt bij bedrijven in de stad, is volgens Scania beter voor de lucht- en geluidskwaliteit in de stad en het comfort van de bestuurder omdat hij volledig stil is en alleen schoon water uitstoot, het enige bijproduct van de waterstof-brandstofceltechnologie. In feite gebeurt de aandrijving, het laden en het verdichten van het afval allemaal met de elektriciteit die in de brandstofcellen wordt geproduceerd. De opgewekte warmte wordt vervolgens gebruikt om de cabine te verwarmen.

Het nieuwe voertuig is het resultaat van 18 maanden ontwikkeling door een consortium bestaande uit Scania, carrosseriebouwer JOAB, brandstofcelontwikkelaar Powercell Sweden en het afval- en recyclingbedrijf Renova, dat eigendom is van tien gemeenten in het westen van Zweden.

Het initiatief wordt financieel gesteund door een subsidie van het Zweedse Energieagentschap. Het Koninklijk Instituut voor Technologie (KTH) is ook bij het project betrokken en houdt zich bezig met het verzamelen en analyseren van gegevens voor een vergelijking met andere alternatieve aandrijflijnen en voertuigbrandstoffen.

“De waterstoftruck is voor ons en onze klanten een nieuwe stap in de richting van duurzaam recyclen en afvalbeheer,” aldus Anders Åström, CEO van Renova.

Het project in Göteborg is ook een verder bewijs van Scania’s inzet om de verschuiving naar duurzaam transport te stimuleren – op verschillende technologische fronten. Scania ziet waterstof-brandstofceltechnologie als een aanvulling op batterij-elektrische voertuigen en de waterstofvuilniswagen in Göteborg is een welkome aanvulling in de strijd voor schoner transport. Eerder dit jaar leek het nog dat Scania brandstofceltechnologie links zou laten liggen ten gunste van verbrandingsmotoren op waterstof.

“Het laat eens te meer zien hoe belangrijk het werk met duurzaamheid is, maar ook hoe belangrijk het is om in groepen te werken; dat we het samen met partners doen”, zegt Joar Turesson, Product Marketing Manager bij Scania Zweden. “Nu wordt het interessant om het voertuig op de voet te volgen, terwijl het in Göteborg en omgeving opereert.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer