Vanaf 1 januari 2020 alleen nog met Euro 6 naar de Maasvlakte • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Vanaf 1 januari 2020 alleen nog met Euro 6 naar de Maasvlakte

Om de luchtkwaliteit te verbeteren mogen vanaf 1 januari 2020 alleen nog Euro 6-vrachtauto’s de Maasvlakte oprijden. Met deze maatregel werkt de gemeente Rotterdam aan schone mobiliteit. De Euro 6-zone is ingesteld met een verkeersbesluit. Dat houdt in dat vrachtauto’s de zone niet in mogen rijden, uitgezonderd: Euro 6-vrachtauto’s óf vrachtauto’s die niet ouder zijn dan zeven jaar én van vóór 2013. Dat meldt Evofenedex.

In 2014 is de ontheffing ‘Continuïteit van het bedrijf komt in gevaar’ ingevoerd. Deze ontheffing gaf bedrijven de tijd om te investeren in nieuw materieel. Veel bedrijven hebben dit gedaan. Inmiddels beschikt bijna 90 procent van de vrachtauto’s die in de zone rijden over een Euro 6-motor.

Het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam heeft daarom besloten de ontheffingsregels aan te passen en de ontheffing ‘Continuïteit van het bedrijf komt in gevaar’ te beëindigen. Daarnaast wordt de maximale tijdsduur voor de hardheidsclausule verruimd van 26 weken naar 52 weken. Voor het beëindigen van deze ontheffing is aansluiting gezocht bij het verkeersbesluit Euro 6-zone. Daarin staat dat per 1 januari 2020 alleen nog Euro 6-vrachtauto’s de Maasvlakte op mogen rijden.

Vanaf 7 mei 2019 is de vaste einddatum van nieuwe ontheffingen 31 december 2019. De aanvrager kan deze datum niet aanpassen.

Om bedrijven de kans te bieden zich voor te bereiden op het beëindigen van deze ontheffing, schrapt de gemeente de maximale duur van 26 weken voor deze ontheffing. De duur van een verleende ontheffing gaat voortaan in op de gewenste/verleende ingangsdatum en eindigt op 31 december 2019.

De maximale duur van de ontheffing ‘Onvoorzien’ (hardheidsclausule) wordt verruimd van 26 weken naar 52 weken. Daarmee wordt de duur van de hardheidsclausule ‘Maasvlakte’ gelijk aan de duur voor de hardheidsclausules ‘Milieuzone Rotterdam’ en ‘Vrachtautoverbod ’s-Gravendijkwal’.

De mogelijkheid voor het aanvragen van een dagontheffing blijft ongewijzigd: 12 keer per kenteken per kalenderjaar. Reeds verleende ontheffingen blijven in stand met de daarop aangegeven einddatum.

Bron: Evofenedex

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer