HyCET-consortium wil trucks met verbrandingsmotor op waterstof bouwen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

HyCET-consortium wil trucks met verbrandingsmotor op waterstof bouwen

HyCET (Hydrogen Combustion Engine Trucks) is de naam van een nieuw consortium dat waterstoftrucks met een verbrandingsmotor wil ontwikkelen voor het wegtransport. Het Ministerie voor Digitaal en Transport (BMDV) stelt 11,3 miljoen euro ter beschikking om het onderzoeks- en ontwikkelingsproject te financieren.

De verbrandingsmotor op waterstof lijkt steeds meer een alternatief voor de volelektrische aandrijflijn dan wel de variant met brandstofcel. Na DAF Trucks en FPT gaat nu dit nieuwe HyCET onder leiding van de BMW Group van start. De andere HyCET-projectpartners zijn DEUTZ, DHL Freight, KEYOU, TotalEnergies Marketing Deutschland en Volvo Group.

Het onderzoeksproject wil het duurzaamheidspotentieel aantonen van vrachtwagens met een waterstofverbrandingsmotor. De andere kwestie voor HyCET is, naast de technologische ontwikkeling, de vereiste infrastructuur, zoals openbaar toegankelijke waterstoftankstations. Dankzij de kortere vultijden, het hoge laadvermogen en de veelzijdigheid, in combinatie met de aantrekkelijke actieradius, wordt waterstof beschouwd als een veelbelovende brandstof voor het wegtransport. Het gebruik van groene waterstof uit hernieuwbare energiebronnen zal in de toekomst CO2-vrije logistiek over lange afstanden mogelijk maken. Door de lage emissies van de waterstofverbranding worden de vrachtwagens ook beschouwd als emissievrije voertuigen volgens de EU-regelgeving.

Het HyCET-onderzoeksproject heeft een investeringsvolume van 19,5 miljoen euro, waarvan 11,3 miljoen euro wordt gefinancierd door het BMDV. In de loop van het HyCET-project heeft het BMDV ook nog eens 5,7 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de bouw van twee openbare waterstoftankstations voor met name het vrachtverkeer.

Daniela Kluckert, parlementair staatssecretaris van de minister van Verkeer en Waterstaat: “Waterstoftechnologie biedt ons de kans om mobiliteit opnieuw te bekijken. Vooral de uiteenlopende eisen van de vervoerslogistiek vragen om passende antwoorden. Waterstof is een goede energieopslagoplossing voor klimaatvriendelijk vervoer die de batterij-elektrische mobiliteit kan aanvullen. In het door ons gesteunde HyCET-project wordt het gebruik van waterstofverbrandingsmotortechnologie voor het vervoer van zware goederen geëvalueerd. Op die manier zullen de resultaten uit de praktijk bijdragen tot de concurrentie tussen alternatieve aandrijvingstechnologieën op logistiek gebied.”

Het netwerk heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld voor het vierjarige project. Het doel is twee 18-tonners en twee 40-tonners met waterstofverbrandingsmotoren te ontwikkelen die in de reguliere transport en logistiek van BMW Group en DEUTZ zullen worden getest. In Leipzig en Neurenberg zullen twee nieuwe waterstoftankstations, ook voor zware bedrijfsvoertuigen, worden gebouwd om de dagelijkse inzet van deze vrachtwagens te vergemakkelijken.

Niet alleen zal het onderzoek naar de ontwikkeling en het gebruik van waterstoftrucks worden voortgezet, maar ook zullen de vulnormen voor bedrijfsvoertuigen en de implementatie van de noodzakelijke infrastructuur worden bevorderd. Aangezien dit een van de eerste onderzoeksprojecten is waarbij voertuigen van deze klasse in het gewone logistieke verkeer zullen rijden, zullen de vrachtwagens een uitgebreide technologische evaluatie ondergaan.

Het consortiumproject brengt expertise uit verschillende disciplines samen. Als eindgebruiker definieert de BMW Group belangrijke eisen voor de seriematige invoering van vrachtwagens op waterstof in zijn transportlogistiek op een later tijdstip. Als leider van het consortium bepaalt het bedrijf ook het kader voor een succesvolle projectimplementatie en beheert het de proefimplementatie van een 18-tons vrachtwagen in de BMW Group-fabriek in Leipzig, alsmede de coördinatie van de technologiebeoordeling, waarbij de voor- en nadelen van de waterstofverbrandingsmotor worden vergeleken met andere innovatieve aandrijflijnconcepten voor vrachtwagens.

Aandrijflijnspecialist DEUTZ heefteen 7,8-liter waterstofmotor ontwikkeld. De eerste toepassing draait al met succes in een stationaire generator. In het kader van het HyCET-project zal deze motor in een vrachtwagen van 18 ton worden geïnstalleerd om de bruikbaarheid ervan voor mobiele toepassingen aan te tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer