Ga naar hoofdinhoud

DHL plukt vruchten van gamification

DHL Express en ICT dienstverlener CGI hebben samen een gaming app ontwikkeld die koeriers stimuleert rustiger en zuiniger te rijden. Sinds deze BestDriver- app eind oktober in gebruik is genomen rijden de koeriers inderdaad rustiger, met als resultaat minder brandstofverbruik, minder milieubelasting en lagere onderhoudskosten en verrassend genoeg geen enkel verlies aan productiviteit. Dit is een van de eerste uitkomsten van de big-data-analyses die beide bedrijven samen uitvoerden om het effect van de app te meten.

Gaming app helpt koerier rustiger en zuiniger te rijdenDHL Express  en CGI ontwikkelden samen een applicatie die bijhoudt hoe het rijgedrag van koeriers zich verhoudt tot productiviteit (oftewel het aantal afgeleverde pakketten) en kosten. De app geeft middels een puntensysteem terugkoppeling aan de koerier over zijn individuele prestaties en die ten opzichte van anderen. De koerier kan op grond van deze feedback zijn gedrag bijstellen en wordt daar door het competitie-element nog eens extra in gestimuleerd. Op basis van de eerste big-data-analyses kan al worden geconcludeerd dat goed rijgedrag kostenbesparend werkt, zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit. De redenatie dat je om als koerier productief te zijn ook snel en hard moet rijden, is daarmee definitief naar het rijk der fabelen verwezen.

De auto’s van DHL Express zijn uitgerust met een computermanagementsysteem dat data bijhoudt, zoals brandstofverbruik, remmen, stationair draaien en g-krachten. Deze worden gecombineerd met gegevens over de route, het aantal afleveradressen en dergelijke. Door middel van big-data-analyses kan nu worden afgeleid hoe gedrag op de weg, zoals rem- en bochtenwerk, het brandstofverbruik en de productiviteit beïnvloedt. De koerier krijgt hier via een mobiele interface individueel terugkoppeling over, ook in vergelijking met collega’s. Daarnaast levert de data-analyse ook de nodige managementinformatie op. Zo heeft DHL nu al vast kunnen stellen dat rustig rijgedrag en een hoge productiviteit uitstekend samengaan en dat rustig rijden wel brandstof bespaart en onderhoudskosten terugdringt.

Screenshot uit BestDriver app met terugkoppeling voor koerierDat goed rijgedrag leidt tot minder brandstofverbruik, minder milieubelasting en lagere onderhoudskosten was genoegzaam bekend. Dat de productiviteit daar niet onder lijdt, lijkt minder logisch. Toch is dat een van de eerste uitkomsten van de big-data-analyses die met de nieuwe app zijn gedaan. Deze constatering is echter nog niet voldoende om koeriers meteen ook rustiger te laten rijden. Zo makkelijk laat gedrag zich niet veranderen, zeker als de argumentatie niet direct logisch klinkt. Daarvoor is het nodig de koeriers persoonlijk aan te spreken en hen op individuele basis te laten inzien wat het positieve effect is van rustiger rijgedrag. Met de BestDriver-app krijgen de koeriers die individuele terugkoppeling en het puntensysteem daagt ze daarbij uit zichzelf te verbeteren en het beter te doen dan anderen.

Ron de Mos, algemeen directeur van CGI Nederland: “Het gaat erom waarde te creëren uit big data. Met de app van DHL laten we zien dat big-data-analyse niet alleen bruikbare informatie oplevert, maar ook mensen op een positieve manier aanzet tot beter rijgedrag.  Dit resulteert in minder brandstofverbruik, lagere onderhoudskosten en minder milieubelasting terwijl de productiviteit gehandhaafd blijft.”

Tom Vervoort, IT-directeur bij DHL Express Nederland: “Mooie IT-termen: apps, big data en gamification… maar wat voor ons telt, is dat een koerier ervaart dat hij een prima prestatie kan leveren tegen lagere kosten en met minder belasting van het milieu. Daarmee kan hij direct en meetbaar een bijdrage leveren aan onze strategische doelstellingen om zowel de kosten als de CO2-uitstoot per stop omlaag te brengen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer