UPDATE - Huwelijk Hyzon en Holthausen is voorbij • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

UPDATE – Huwelijk Hyzon en Holthausen is voorbij

Het toch al rammelende huwelijk tussen Hyzon en Holthausen Clean Technology is voorbij. Holthausen was minderheidsaandeelhouder in Hyzon Motors Europe, maar wil de aandelen terug verkopen aan Hyzon in Amerika. Dat meldt RTV Noord.

De joint-venture Hyzon Motors Europe werd in 2020 opgericht en leek een ‘match made in heaven’. ‘’De samenwerking lijkt een klassieke win/win. Hyzon wil vaste grond in Europa en Holthausen heeft een grote partner nodig voor de investeringen die nodig zijn om op den duur te kunnen blijven bestaan”, analyseerde TTM.nl in de zomer van dat jaar.

Bijna twee jaar later is het droomhuwelijk voorbij. Niet onverwacht, want al langer rommelde het. Hyzon Motors, het Amerikaanse moederbedrijf, kon afgelopen zomer haar kwartaalcijfers niet tijdig bekend maken en stelde toen al dat er ‘operationele inefficiënties’ vastgesteld waren bij Hyzon Motors Europe. Niet veel later moest Hyzon Motors CEO Craig Knight het veld ruimen.

Bij Hyzon Motors Europe, in Winschoten dus, wilde men van alles maar het lukte maar niet om de productie goed op gang te krijgen. Daardoor konden de grote orders, zoals die van het Nieuw-Zeelandse bedrijf Hiringa, niet uitgeleverd worden. TTM.nl vroeg meermaals om een demorit in een Hyzon HyMax, maar dat was nooit mogelijk. Toen we eenmaal een heel korte rit konden rijden, eind 2021, viel op dat de truck de conceptfase nog lang niet voorbij was.

Carl (links) en Max Holthausen

Directeuren Carl en Max Holthausen, de laatste was ooit tafelgast bij TTM.nl Talk, zijn inmiddels niet meer in functie bij Hyzon Motors Europe. De nieuwe managing director Jacques Fiers zegt tegen RTV Noord: “Holthausen is een familiebedrijf, met een familiecultuur. Hyzon is beursgenoteerd, dat brengt een hele andere manier van werken met zich mee, volgens vaste structuren en veel formeler. Tussen beide bedrijven kwam geen gelukkige verbinding tot stand.” Het artikel beweert dat Hyzon Motors Europe zelf haar aandelen heeft aangeboden aan Hyzon Motors, maar suggereert tegelijk dat er daartoe druk is uitgeoefend door het moederbedrijf. Holthausen Clean Technology blijft gewoon voortbestaan en zal zich richten op de ontwikkeling en bouw van maatwerkvoertuigen, zoals veegwagens en vuilnisauto’s op waterstof.

TTM.nl heeft commentaar en opheldering gevraagd aan Hyzon Motors Europe, maar dat is niet in de gelegenheid te reageren.

UPDATE – Hyzon Motors Inc., het moederbedrijf van Hyzon Motors Europe, zegt in een korte toelichting dat het zei dat het in gesprek is om het resterende belang in zijn Europese joint venture, Hyzon Motors Europe, te kopen van de partner van het bedrijf, Holthausen Clean Technologies Investments. Volgens het bedrijf meldden Nederlandse media eerder deze week dat een deal was bereikt voor Hyzon om het resterende belang van 49,5 procent te kopen. Er is echter nog geen deal gesloten en de onderhandelingen zijn nog gaande, aldus het bedrijf. Dat sluit echter juist aan bij het artikel van RTV Noord, waarin Holthausen zegt dat het een overeenkomst voor het einde van het jaar verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer