‘Dubbelbemande boetes in Frankrijk te voorkomen’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Dubbelbemande boetes in Frankrijk te voorkomen’

Het Franse boetebeleid rond dubbelbemand rijden blijft de gemoederen bezighouden. TLN heeft aan Dreal, de Franse ILT, gevraagd wat er gedaan moet worden om boetes te voorkomen.

controle frankrijkAllereerst: de Fransen hebben het mis met hun boetes. TLN heeft het nagevraagd en zegt: “Wij krijgen echter van alle kanten (IL&T, IRU) bevestigd dat er in de Europese wetgeving niets is gewijzigd in de wetgeving aangaande rij- en rusttijden en gebruik van de tachograaf.  De Franse controlediensten zitten dus fout met hun huidige manier van handhaven.“

Maar ja, correct of niet, langs de weg worden de boetes gewoon uitgedeeld en verder rijden kan pas als je betaald hebt. TLN heeft aan Dreal gevraagd wat chauffeurs nu precies moeten doen om ervoor te zorgen dat zij zich aan de “Franse regels” houden bij het rijden met dubbele bemanning.

Onderstaand schema geeft weer hoe de rij- en rusttijden ingedeeld dienen te worden bij dubbelbemand rijden volgens de Franse visie:

Chauffeur 1                                            Chauffeur 2

Rijdt 4 ½ uur                                            Is 4 ½ uur “beschikbaar”

Wissel van chauffeurs

Is 4 ½ beschikbaar                                   Rijdt 4 ½ uur

Verplichte pauze beiden: 45 minuten in stilstaand voertuig

Rijdt 4 ½ uur                                             Is 4 ½ uur “beschikbaar”

Wissel van chauffeurs

Is 4 ½ uur “beschikbaar”                         Rijdt 4 ½ uur

Verplichte pauze voor beiden: 45 minuten in stilstaand voertuig

Mocht er toch tegen een boete (betaling van een borgsom) worden aangelopen, dan dient deze ter plaatse te worden betaald. Zolang er niet is betaald, blijft de auto stilstaan. De auto kan niet voor onbepaalde duur achtergelaten worden, deze kan zelfs worden weggesleept op kosten van de vervoerder. De boeteprocedure kan wel een jaar belopen voordat men de gelegenheid heeft om in beroep te gaan. Wordt men in het gelijk gesteld, dan kan de borgsom worden teruggevorderd.

Wie beboet wordt, wordt verzocht dit te melden aan TLN. Dan moet een beschrijving van het voorval, het proces-verhaal en de gegevens van de bestuurderskaart (C-bestand) meegestuurd worden.

TLN geeft overigens aan druk te blijven uitoefenen via alle contacten en kanalen om het Franse handhavingsbeleid bij te laten stellen.

Bron: TLN

3 reacties op “‘Dubbelbemande boetes in Frankrijk te voorkomen’

 • Rene visch

  Ja afwijken van de Europese regels. Omdat de Franse politie dat wil nooit wie deelt hier de regels uit. Brussel toch boetes betalen en uit vechten bij de hoogste raad van Europa. En ze het terug laten betalen met een boete van 10duizenden euro’s er boven op voor transportbedrijf en chauffeur. Daar moeten jullie voor strijden.

 • Willem

  Heren laat u zich aub ff nakijken

  Als 45 min pauze in een stilstaande auto of buiten de auto in een kroeg , shop of bar er niet vanaf kunnen na 9 uur rijden dan moet u zich toch eens goed afvragen waar u mee aan de gang bent en al helemaal niet lopen klagen dat alle routiers in Frankrijk dichtgaan en er dus echt nix meer overblijft
  u maakt mij niet wijs dat u dit soort werk lang leuk zult vinden en het is naar mijn menig niet vreemd dat werkgevers die hun chauffeurs zo opfokken geen personeel meer kunnen krijgen
  Laten ze zelf maar eens een paar weken op de bok gaan zitten , wedden dat de lol er zo vanaf is

  Wie zijn mensen niet gunt om na 9 uur eens even uit de auto te (Mogen)en 45 uur pauze te nemen is in mijn beleving niet goed bij zijn verstand

  Varkens en biggen mogen binnenkort niet eens zo lang in een auto zitten
  Ik weet dat de laadbak van een veewagen minder comfortabel is dan een cabine
  Maar je krijgt achterin ook niet een of ander slavendrijver aan de lijn die denkt dat het nog sneller kan en dat is ook veel waard

 • rob

  willem ,
  voordat u zich zo vooringenomen inlaat , graag orienteren !
  ik zit in een tak van transport waar dubbelbemand rijden voorkomt , dit doe ik graag en wij pakken heus wel een bak koffie , maar geen 45 minuten EN op een plaats WAAR wij dat willen , we beginnen vaak savonds en wij willen ook gewoon op tijd de andere avond in de eettent zitten die wij op t oog hebben en niet anderhalf uur verknoeien aan n franse politie
  anderhalf uur in de toch al beperkte tijd van 21 uur verkorten doet t effect van dubbelbemand rijden teniet
  overigens is dit soort werk waar door de meeste chauffeurs Zeer bewust voor gekozen is !
  en dan nog blijft :
  een franse politie heeft gewoon zijn werk te doen en niet dit soort dingen te verzinnen, overigens heb ik gehoord dat t hier om bekeuringen van plm 12.000 euro gaat , dat weet ik niet zeker , misschien weet n ander dit ?
  DUS WILLEM , voordat u de volgende keer begint over een ander die zich moeten laten nakijken , graag even n blikje in de spiegel werpen !
  als n ander een hele andere soort vervoer doet, niet gelijk veroordelen , wij doen dit werk graag !!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer