Ga naar hoofdinhoud

Reële stakingsdreiging bij AB Transport Group

Er dreigen personeelsacties bij AB Transport Group. De vakbond CNV Vakmensen is teleurgesteld over het overleg met de directie over de invoering van een vierdaagse werkweek.

Er is al een tijdje frictie tussen AB Transport Group en de vakbond over de financiële gevolgen die de invoering van de vierdaagse werkweek heeft voor ruim 60 chauffeurs van de veevoerdivisie (Heerenveen). Slagter: “Ze gaan minder verdienen en moeten vaker in het weekend werken. Ze gaan ook meer gebroken diensten draaien. Gevolg is dat ze vaker – op eigen kosten – van huis weer naar hun standplaats moeten rijden. Alles bij elkaar kan het een chauffeur honderden euro’s per maand schelen.”

Directeur Adriaan Vis van AB Transport Group liet eerder weten dat voor een vierdagensysteem is gekozen om te kunnen blijven voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent arbeids- en rusttijden en cao, maar ook om te kunnen blijven voldoen aan de wensen van de klanten. “Daarbij is nadrukkelijk bekeken hoe wij voor onze chauffeurs de verdiencapaciteit konden maximaliseren. Nota bene: een groot aantal chauffeurs van AB Texel Feed Transport werkt al jarenlang naar tevredenheid in het vierdagensysteem.”

Het nieuwe arbeidssysteem is per 1 januari ingegaan en de ervaringen van de eerste weken zijn niet geruststellend, zegt FNV-onderhandelaar Hans Robijn. “De chauffeurs maken nu gemiddeld ruim 40 uur, veel minder dan de 50 tot 60 uur die ze normaal gesproken maakten. Dat betekent eind van de maand een veel lager salaris.”

De invoering van de vierdaagse werkweek laat volgens de vakbonden ook de chauffeurs bij de andere vier divisies niet koud (bij AB Transport Group werken in totaal zo’n 800 mensen). “Zij zien de bui al hangen en vrezen dat ze op een later moment ook aan de beurt zijn”, aldus Robijn en Slagter. “Veel chauffeurs zijn boos en staan achter het voeren van acties. Die gaan we dus nu voorbereiden.”

 

 

2 reacties op “Reële stakingsdreiging bij AB Transport Group

  • a.walkotte

    Voor mij hebben ze groot gelijk AB transsport rotzooit al langer over de chauffeur zijn rug het woord tijd deze firma aan te pakken.

  • Willem zonderpet

    Tegelijkertijd is dit het bewijs dat de chauffeurs al veel eerder tot actie hadden moeten overgaan, als je met normale uren geen fatsoenlijk loon meer verdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer