Ga naar hoofdinhoud

‘Transportbedrijven moeten prijscompensatie krijgen’

Nederlandse transportbedrijven moeten een uniforme en transparante compensatieregeling krijgen voor de door de Europese Commissie veroordeelde prijsafspraken tussen truckfabrikanten. Dat vindt branche-organisatie TLN. Maar… hebben die claims wel kans van slagen?

euro'sTLN roept de fabrikanten op om zo snel mogelijk in overleg te gaan met de sector om te komen tot een goede regeling. Op die manier kan de schade relatief snel en zonder hoge transactiekosten worden afgewikkeld. De branche-organisatie maant zijn leden niet te snel in te gaan op verzoeken om claims in te dienen bij diverse bedrijven die namens transporteurs willen handelen. Ondernemers die zijn benadeeld hebben een ruime periode om te reageren. Bovendien moet het duidelijk zijn dat dergelijke commerciële instellingen het vooral te doen is om de provisies bij een eventuele uitkering.

Of een schadeclaim succesvol is, is overigens nog maar zeer de vraag. Een van de aanklachten van de EC aan het adres van de truckfabrikanten is het maken van afspraken over bruto-adviesprijzen. De hoogte daarvan wordt echter zelden gehanteerd bij de uiteindelijke verkoop van vrachtwagens. De nettoprijzen liggen veel lager, soms tot wel vijftig procent als de betreffende fabrikant daar zijn redenen voor heeft. Het is een van de redenen dat TTM.nl bij zijn trucktesten zelden meer prijzen van voertuigen publiceert, omdat die toch niet maatgevend zijn voor wat de transporteur uiteindelijk betaalt. Dat werd maandagavond vooruitblikkend op de kartelboete ook al gezegd door Volkswagen truckbaas Andreas Renschler.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer